Oslo-selskapet Bayonette vakte en viss oppsikt da selskapet for et knapt år siden begynte å tilby lavpris fiberaksess til bedrifter Oslo-området. I dag kunngjorde selskapet at det er klart for å etablere seg også i privatmarkedet. Dette gjøres med en svært enkel prisliste.
For 499 kroner i måneden kan selskapet levere symmetrisk 1 gigabit/s-forbindelse til borettslag og sameier, i første omgang i Oslo-området. Dette er betydelig høyere hastighet enn det man får for samme pris hos de etablerte konkurrentene.
Teknologisjef i Bayonette, Arve Paalsrud, forteller til digi.no at 499 kroner ikke nødvendigvis er den laveste prisen man vil kunne gå – det avhenger av prosjektet. I hvilken grad det kommer etableringskostnader i tillegg, avhenger blant annet av størrelsen på prosjektet.
Bare Internett
De fleste tilbydere av Internett tilbyr tjenester i en trappetrinnsmodell med ulike hastighets- og prisklasser.
– Vi vil ikke bare tilby litt internett, eller litt mer internett. Vi vil tilby hele internett. Forbindelsen skal ikke være en flaskehals diktert av lommeboken til forbrukeren, sier Paalsrud.
– Vi ønsker å stille brukeren fritt med hensyn til hvilke tjenester som skal brukes og hvor mange som kan bruke dem samtidig. Vi tenker nytt, og er ikke ute etter å melke kundene med tjenestenivåer som er helt marginalt billigere å produsere.
– Historisk har det vært teknologiske begrensninger som har gitt hastighetsklassene. På fiber er denne begrensningen borte, sier Paalsrud. Han legger til at noe av årsaken til at selskapet kan holde såpass lav pris, er at det ikke har kostnader knyttet til eldre bredbåndsteknologier.
– Vi har bygget vårt stamnett fra scratch, sier Paalsrud, men understreker at selskapet ikke eier de fysiske kablene i bakken.
Litt Internett
Bayonette tilbyr riktignok også en lavere hastighetsklasse for dem som bare trenger «litt Internett», med 3 megabit/s nedstrømshastighet og 1 megabit/s oppstrømshastighet. Denne tilbys uten abonnementsavgift dersom kunden betaler for etableringen.
I første omgang søker Bayonette borettslag og sameier i Oslo til en litt forsiktig begynnelse.
– Vi er ute etter noen som er litt fremoverlente i første omgang, for å få erfaringer med trafikkmønstre og brukerstøtte, sier Paalsrud.
På nyåret vil Bayonette kunne begynne å levere til det Paalsrud kaller for større prosjekter i andre byer. Mindre prosjekter er foreløpig utelukket.
– Men ikke problem å frakte trafikk på tvers av landet, sier han.
Kommer ikke til å grave selv
– Vi ønsker ikke å belaste samfunnet for ytterligere kostnader ved å grave ned vår egen fiber når det allerede ligger så mye i bakken fra før, og søker i så stor grad som mulig å benytte eksisterende fiber. Dette vil være inntektsbringende for fibereiere og kostnadseffektivt for oss og forbrukerne. Det vil naturligvis kunne oppstå interessekonflikter, men det er en problemstilling vi må håndtere når de oppstår. Vi går inn i dette med størst mulig samarbeidsvilje og fleksibilitet, noe vi håper resten av fiberbransjen imøtekommer, sier Paalsrud.
Bruksområder
– Det blir spennende å se hva man vil kunne gjøre med slike hastigheter. De fleste trenger ikke 1 gigabit/s til enhver tid, men det er behagelig at ting går fort når du først bruker det. Men jeg tror det er masse innovative mennesker og aktører som kan finne tjenester som er tilpasset slike hastigheter.
På spørsmål om det et noen begrensninger i hva internettforbindelsen kan brukes til, svarer Paalsrud Bayonette ikke tillater kommersiell hosting hjemme i stua.
– Men dette begrenses i stor grad av at hver kunde bare får én IP-adresse, sier han. Men han lover at det ikke vil være noen problem for kunder som ønsker det å sette opp for eksempel sin webserver i hjemmet.
– Vi kommer ikke til å sperre noen porter, avslutter Paalsrud.
Les også:
- [05.09.2013] Også lagringsnett i HydraCloud
- [22.04.2013] Bayonette utvider til 10 gigabit
- [04.10.2012] Uhørt rimelig fiber til bedrift