BEDRIFTSTEKNOLOGI

Skal levere video via ny USB-kabel

USB Type-C får også støtte for DisplayPort.

Den nye USB Type-C-kontakten kan levere både USB-signaler, strøm med opptil 100 watt effekt, samt DisplayPort-basert videostrøm til blant annet skjermer.
Den nye USB Type-C-kontakten kan levere både USB-signaler, strøm med opptil 100 watt effekt, samt DisplayPort-basert videostrøm til blant annet skjermer. Bilde: Foxconn, Wikipedia. Fotomontasje: digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
23. sep. 2014 - 10:00

Selv om den største nyheten ved den nye USB Type-C-kontakten er at man ikke lenger må snu pluggen minst to ganger for å sette den inn riktig i kontakten, åpner den også for flere andre, interessante muligheter.

I går kunngjorde Video Electronics Standards Association (VESA) at organisasjonen i samarbeid med USB 3.0 Promoter Group har offentliggjort spesifikasjonen for «DisplayPort Alternate Mode (“Alt Mode”) on USB Type-C Standard». Det innebærer at en USB Type-C-kabel kan levere DisplayPort-basert lyd og video til høyoppløste skjermer.

Dette gjøres ved at DisplayPort Alt Mode tar i bruk mellom én og fire av de fire «kjørefilene» til SuperSpeed USB for å levere full DisplayPort-ytelse. Hver kjørefil støtter datarater på opptil 10 gigabit per sekund, mens DisplayPort Alt Mode basert på den helt nye DisplayPort 1.3-standarden vil bruke 8,1 gigabit per kjørefil. Foreløpig er det trolig den litt eldre DisplayPort 1.2a-standarden som vil bli brukt. Den støtter opptil 5,4 gigabit per kjørefil og vil kreve bruk av alle de fire kjørefilene til SuperSpeed USB for å levere 4K-oppløsning med en rate på 60 Hz og 30 bits fargedybde. Med DisplayPort 1.3 støttes 5K-oppløsning (5120 x 2880).

Dersom alle de fire kjørefilene benyttes til DisplayPort, vil ikke kabelen kunne levere vanlig SuperSpeed USB-funksjonalitet (USB 3.1). Men USB 2.0 vil alltid støttes, siden det benytter separate pinner. Dersom to kjørefiler er ledige, kan det derimot tilbys SuperSpeed USB-basert dataoverføring med hastigheter på opptil 10 gigabit per sekund i begge retninger. Da kan DisplayPort 1.3 levere 4K UHD-oppløsning (3840 x 2160) via de to andre kjørefilene.

Kabelen kan samtidig levere strøm med opptil 100 watt effekt.

DisplayPorts AUX-kanal og HPD-funksjon (Hot Plug Detection) benytter derimot annen signalering som er tilgjengelig i den nye USB-kontakten.

Det vil komme adaptere som gjør det mulig å bruke DisplayPort Alt Mode til å drive også eksisterende skjermer med dagens DisplayPort-, HDMI-, DVI- eller VGA-kontakter.

Ifølge en omfattende sak i Ars Technica er den nye USB Type-C-kontakten – med en bredde og høyde på henholdsvis 8,4 mm og 2,6 mm – noe større enn dagens Micro-USB-kontakt og Apples Lightning-kontakt. Blant årsakene til dette, er at den skal kunne levere såpass høy effekt. Den nye kontakten skal likevel brukes av blant annet smartmobiler og nettbrett, som kan sende videostrøm via DisplayPort og motta strøm tilbake via USB Type-C-kontakten.

– USB Type-C-spesifikasjonen ble utviklet for å tilby forbrukere en robust kontakt for alt fra mobile enheter til pc-er, og når den kombineres med SuperSpeed USB 10 Gbps og USB Power Delivery, åpner den for virkelige én-kabel-løsninger i markedet, sier Jeff Ravencraft, president i USB-IF i en pressemelding.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.