Skal overvåke internett i sanntid

Over hundre ISP-er samarbeider om gigantprosjekt.

Skal overvåke internett i sanntid
(Bilde: Dan Shirley)

Over hundre ISP-er samarbeider om gigantprosjekt.

IT-sikkerhetsselskapet Arbor Networks har denne uken avduket et svært ambisiøst overvåkningsprosjekt.

Selskapet samarbeider med over 100 av verdens internettleverandører og ruster nå opp et overvåkningssystem kalt Atlas.

Atlas-systemet har så langt blitt benyttet for å samle data om sikkerhetsrelaterte hendelser, for eksempel distribuerte tjenestenektangrep, også kjent som DDoS.

Den oppgraderte versjonen, populært omtalt som Atlas 2.0, vil overvåke store deler av internett og skal samle trafikkdata for å kunne analysere hvordan informasjonsflyten dirigeres og hvordan applikasjoner kommuniserer.

- Dette gir oss en unik mulighet til å besvare viktige spørsmål om internetts vekst. Det blir også mulig å avduke hvor populære ulike applikasjoner og tjenester er, samt oppdage nye angrepsvektorer, sier forskningssjef Criag Labovitz i en pressemelding.

Arbor Networks er en stor global aktør innen løsninger for sikkerhet og nettverksadministrasjon, og leverer blant annet tjenester til over 70 prosent av verdens nettleverandører.

Labovitz sier videre at samarbeidet blant ISP-ene utvider mulighetene som ligger i Atlas-prosjektet ved å kunne følge den globale informasjonsflyten på internett i sanntid.

Dermed får trolig nettleverandører et bedre beslutningsgrunnlag for å kunne planlegge egen nettverkskapasitet.

Samarbeidet innebærer at linjeleneverandørene skal dele egne trafikkdata hver time. Innrapporteringen vil ifølge Arbor totalt utgjøre over tre terabits i sekundet.

Til toppen