Skal selge avansert robot som byggesett

– Blir som en smartmobil med bein, sier Intel-futurist.

Skal selge avansert robot som byggesett
Denne roboten, Jimmy Research Humanoid, kan allerede kjøpes. Men en mindre utgave vil bli tilgjengelig som byggesett for en tiendedel av prisen i løpet av noen måneder. Bilde: Intel

Robot-teknologi kan se ut til å bli ett av de neste, store satsingsområdene for IT-industrien i årene som kommer. Store framskritt i styringsteknologien og kraftigere maskinvare til lavere pris er blant det som kan bidra til at roboter snart blir tatt i bruk på helt nye områder.

I går ble det kjent at Intel innen utgangen av året skal tilby byggesett basert på roboten som har fått navnet Jimmy. Dette ble kunngjort under Re/code Code Conference i går.

Jimmy er utviklet at Intel i samarbeid med University of Southern California, Olin College og Trossen Robotics.

Ifølge Re/code skal en forbrukerutgave av Jimmy selges for 1600 dollar. Det vil si, det er et byggesett Intel skal tilby. Selve maskinvaredesignen skal tilbys fritt, mens byggesettet vil bestå av de delene man – i alle fall foreløpig – ikke kan lage med en 3D-printer. I dette inkluderer batteri, motorer og databrikker. Mange av de større delene er det meningen at man selv skal lage med en 3D-printer.

Allerede selges det en utviklingsversjon av Jimmy, men denne koster 16 000 dollar og lages på bestilling.

Det som er klart er at forbrukerutgaven skal være omtrent halvparten så høy som dagens Jimmy, som måler 68,5 cm. Den skal dessuten være basert på noe enklere maskinvare – blant annet vil Core i5-prosessoren i utviklerversjonen være erstattet med et Intel Edison-system. Til gjengjeld skal roboten være langt enklere å programmere.

Jimmy-roboten skal kunne brukes til både nytte og moro. Nøyaktig hva kan i stor grad avgjøres av brukerne selv. Eksempler mulig funksjonalitet er å synge, oversette tale og kanskje til og med å servere eieren en kald øl.
Jimmy-roboten skal kunne brukes til både nytte og moro. Nøyaktig hva kan i stor grad avgjøres av brukerne selv. Eksempler mulig funksjonalitet er å synge, oversette tale og kanskje til og med å servere eieren en kald øl. Bilde: Trossen Robotics

– Det er som en smartmobil med bein. Roboten din vil være fullstendig annerledes enn min. Du kan skreddersy den og programmere den kunstige intelligensen – uten å måtte ha en doktorgrad i robotikk, men ved å laste ned apper, fortalte Intel-futurist Brian David Johnson under Code Conference i går.

Intel håper at prisen på robot-teknologien som Jimmy bygger vil falle så pass i pris at det vil være det mulig å lage tilsvarende, forbrukerrettede roboter til under 1000 dollar innen fem år.

Hele programvaresystemet til Jimmy er basert på åpen kildekode. I alle fall utviklingsutgaven kan utstyres med enten Ubuntu eller OpenEmbedded Linux, med DARwIn-OP-rammeverket på toppen. Faktisk kan roboten også brukes som en pc, dersom man kobler den til tastatur, mus og skjerm.

Mer informasjon om Jimmy og Intels robotsatsing er tilgjengelig på nettstedet 21st Century Robot. Morsom nok finnes det der også en video av MorpHex Mark II-roboten til norske Kåre Halvorsen. Videoen kan også sees nedenfor.

    Les også: