Skal selge komplett mobilnett

Den tyrkiske stat skal selge et beslaglagt mobilselskap, bygd opp med ubetalte milliard-lån fra Nokia og Motorola.

Det gikk over stokk og stein for mange under dotcom-årene. Når konkurrenter tar store sjanser, er det lett å følge etter. Det gjorde blant annet de store leverandørene av utstyr for å bygge mobilnett. Enorme kreditter ble gitt og ofte gikk det galt.

Tyrkiske Telsim er kanskje det verste eksempelet. Uzan-familien bygget opp selskapet på kreditt fra Motorola og Nokia og forsøkte å lure seg unna regningen. Men størrelsen på summene - Nokia og Motorola har 18,5 millararder kroner utestående - gjorde at den tyriske stat måtte gripe inn, landets rykte stod på spill.

Motorola eide 66 prosent av selskapet som betaling for utstyr, men ble vannet ut kraftig gjennom kapitalutvidelser gjort på hemmelige generalforsamlingsmøter.

Telsim og resten av Uzan-konglomeratet ble derfor beslaglagt i 2003 fordi Uzan-familien "truet finanssystemet". Nå skal Telsim med syv millioner kunder auksjoneres bort.

Men en tyrisk analytiker understreker utfordringene, både rundt Telsim og det å operer i Tyrkia, overfor Wall Street Journal på en tydelig måte: "Telsim er for komplisert for utenlandske investorer. Bare lokale grupperinger, som er vant til å forholde seg til lokale usikkerheter og juridiske problemer, vil være interessert i Telsim."

Les mer om:
;