Skal sende livebilder av Jorden fra ISS

Kameraene til UrtheCast har blitt skutt opp.

Skal sende livebilder av Jorden fra ISS
På nettstedet til UrtheCast vil man til enhver tid kunne se hva som befinner seg rett under romstasjonen ISS. Oppløsningen skal være betydelig høyere enn det denne illustrasjonen viser. Bildene vil ledsages av et kart over hva man egentlig ser og mulighet til blant annet å zoome seg innover. Bilde: UrtheCast

I går kveld, norsk tid, ble forsyningsfartøyet Progress 53P sendt opp i bane fra Baikonur-kosmodromen i Kasakhstan ved hjelp av en Soyuz-rakett. Det ubemannede fartøyet ventes å ankomme International Space Station (ISS) den 29. november.

Ombord i romskipet er blant annet et videokamera som skal kunne filme Jorden kontinuerlig med et detaljnivå på én meter. Dette skal være det første kameraet i sitt slag.

Videokameraet, og et stillbildekamera som produserer bilder med 5 meters oppløsning, skal begge monteres på den russiske Zvezda-modulen til ISS og mer eller mindre kontinuerlig strømme bilde- og videodataene ned til Jorden. I alle fall bildene fra stillbildekameraet vil brukes til å lage en bildestrøm som skal gjøres gratis tilgjengelig på nettstedet til kanadiske UrtheCast (uttales som «Earth cast»), som står bak prosjektet.

ISS kretser rundt Jorden nesten 16 ganger i døgnet i en bane som gjør at alt areal på Jorden, mellom 51 grader nordlig og 51 grader sørlig lengde, vil dekkes av stillbildekameraet som lager bilder som tilsvarer en bredde på 40 kilometer på jorden. Dette tilsvarer området mellom England i nord og Chile i sør. Det vil altså ikke inkludere bilder av for eksempel Norge.

Eldre skisse over UrtheCast. Ikke alle spesifikasjoner som er oppgitt, er nødvendigvis identiske med de eksisterende.
Eldre skisse over UrtheCast. Ikke alle spesifikasjoner som er oppgitt, er nødvendigvis identiske med de eksisterende. Bilde: UrtheCast

Ifølge britiske Rutherford Appleton Laboratory, som har laget kameraene, skal stillbildene ha omtrent samme detaljnivå som det blant annet Google Earth tilbyr. Man vil kunne se blant annet bygninger og folkemengder. Men bildene i strømmen vil være helt nye.

Det høyoppløste videokameraet som nå er underveis til ISS.
Det høyoppløste videokameraet som nå er underveis til ISS. Bilde: ESA

Mens stillbildekameraet hele tiden vil ta bilder rett ned, kan videokameraet rettes mot utvalgte punkter på Jorden og filme hvert punkt over en periode på 90 sekunder. Det vil kunne gjøres opptil 150 slike opptak hver dag. De vil ha oppløsning på mellom 4K og 5K (Ultra HD), men begrenset til tre bilder per sekund. Det er likevel nok til å se bevegelser.

Videoen nedenfor viser hvordan kameraene vil være montert på ISS og forskjellen i måten de fotograferer Jorden.

Selve live-strømmen med stillbilder skal gjøres gratis tilgjengelig, men det er uklart i hvilken grad dette også gjelder videoopptakene. Selv om noe av målet for UrtheCast er å kunne bistå både studenter, forskere og humanitære prosjekter, skal det hele finansieres gjennom kommersielle tjenester. Blant annet skal man kunne bestille videoopptak av spesifikke områder. UrtheCast vil også tilby en rekke tjenester knyttet til det etter hvert stadig voksende bildearkivet, for eksempel før-og-etter-bilder av vegetasjon, mosaikkbilder over store områder.

Det har ikke blitt oppgitt noen nøyaktig dato for nå bildene skal begynne å bli tilgjengelige. Men det er ventet at det vil skje i 2014. Man skal trolig kunne sette bildestrømmen på pause, «spole» fram og tilbake og zoome inn og ut. En enkel simulering av hvordan det vil kunne ta seg ut, finnes her.

    Les også: