BEDRIFTSTEKNOLOGI

Skal sette Chrome på slankekur

Nettleseren har blitt en tungvekter.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
23. mars 2011 - 10:07

Da Google lanserte Chrome i desember 2008, var det en lett og liten nettleser med ganske begrenset funksjonalitet. Ifølge tall fra Anthony Laforge, en teknisk leder i Google, var den binære Windows-utgaven av nettleseren på 9,0 megabyte den gang.

Etter hvert som Chrome har blitt oppdatert og fått mer funksjonalitet, har nettleseren derimot lagt på seg betraktelig. Da versjon 6.0 ble lansert i september i fjor, var størrelsen mer enn doblet. Dagens utgave, Chrome 10.0, er på 26,2 megabyte, nesten tre ganger så mye som versjon 1.0.

Til sammenligning er nedlastingsfilen for Firefox 4 på 12 megabyte, mens Opera 11 er på 8,8 megabyte.

Med dagens ressursrike pc-er og forholdsvis raske bredbåndslinjer, er dette kanskje ikke det største problemet. Men ikke alle i Googles målgruppe har tilgang på slikt. Derfor har Chromium-prosjektet opprettet en innsatsgruppe som skal lete aggressivt etter måter å redusere størrelsen på.

Chrome inkluderer en rekke tredjepartsmoduler, hvor presentasjonsmotoren WebKit er den største og mest kjente. Ifølge denne oversikten utgjør tredjepartsmodulene nå 9,2 megabyte, altså mer enn størrelsen på hele nettlesere i versjon 1.0.

Google kunngjorde forøvrig denne uken at selskapet kommer til å skifte ut logoen til Chrome med en enklere utgave.

Logoen til Chrome blir forenklet. <i>Bilde: Google</i>
Logoen til Chrome blir forenklet. Bilde: Google

Denne benyttes nå av tidlige testversjoner av Chrome, men vil først bli tatt i bruk av Chrome 11 som kommer om noen uker.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.