Skal skape en felles, norsk digital signatur

De norske bankene og IKT-bransjen har blitt enige om å skape en felles digital signatur som kan brukes over alt.

De norske bankene og IKT-bransjen har blitt enige om å skape en felles digital signatur som kan brukes over alt.

Digitale signaturer er smart - sendt mellom kunder, partnere og leverandører gjør de at du kan stole på både innhold og identitet.

Men lenge lå det an til at norske bedrifter og forbrukere skulle måtte skaffe seg mange digitale signatur-systemer for å kommunisere og handle på nettet fremover. I utgangspunktet ønsker en leverandør å holder sine kunder for seg selv, men bransjen har innsett man må samarbeide slik aktørene i telesektoren eller bankbransjen gjør.

    Les også:

- Hvis vi sammenligner med transport, skal alle få kjøpe den bilen de vil ha, men vi blir nå enige om bredde på veien og hvilken side vi skal kjøre på slik at trafikken glir, forklarte Søren H. Ødegården, direktør i Storebrand og leder for strategisgruppen i PKI-forum. til digi.no i mai i 2002.

Det er derfor et stort skritt fremover for bruken av Internett i Norge at bankene og IKT-bransjen har blitt enige om å samle seg.

Men det har tatt tid - digi.no omtalte at man i prinsippet var enig i mai 2002. Først i dag sendte Nærings- og handelsminister Ansgar Gabrielsen ut en bekreftende pressemelding.

"15 aktører inngår forpliktende samarbeid om felles standarder og fremgangsmåter for elektroniske signaturer".

For nå begynner det å haste. I regjeringens handlingsplan eNorge 2005 slås det fast at innen utgangen av 2005 skal forholdene være lagt til rette for allmenn bruk av standardbaserte elektronisk signatur.

- Dette kan åpne for helt nye tjenester, som for eksempel forsikring på nett og kjøp av varer på mobilen gjennom at folk flest får en elektronisk legitimasjon. Det skal være like enkelt for hver enkelt av oss å identifisere seg eller elektronisk signere et dokument på Internett som det er å gå til minibanken og ta ut kontanter i dag." fortsetter Gabrielsen.

Av de 13 leverandørene er de tre viktigste BankID-prosjektet, som representere alle bankene, Telenor og Posten. De to siste samabeider og konkurrerer med BankID-prosjektet gjennom sine felleseide selskaper Zebsign og Buypass.

I tillegg er NetCom, IBM og Microsoft også med.

Arbeidet med å utvikle en felles standard skal begynne allerede i høst. Etter hva digi.no får oppløst skal man forhandle frem en norsk, felles spesifikasjon for dataformatet til den norske signaturen. Dette skal sikre at alle lagrer for eksempel bedriftsnavn på samme post.

Teknikk som krypteringssystemer er spesifisert i de internasjonale stanardene, men når det gjelder dataformat er det mange opsjoner. Man skal også bli enige om hvordan man skal koble sammen konkurrerende systemer.

Til toppen