JUSS OG SAMFUNN

Skal snakke ut

EU og USA møtes om personvern.

Det er spenning mellom USA (her representert av president Obama) og europeiske toppledere. Ytterst til venstre Herman Van Rompuy, i midten Jose Manuel Barroso og ytterst til høyre: britenes statsminister David Cameron.
Det er spenning mellom USA (her representert av president Obama) og europeiske toppledere. Ytterst til venstre Herman Van Rompuy, i midten Jose Manuel Barroso og ytterst til høyre: britenes statsminister David Cameron. Bilde: Andrew Winning - WPA Pool/Getty Images/All Over Press
5. juli 2013 - 13:51

Vilnius (NTB): Idet handelsforhandlingene mellom USA og EU starter mandag, holdes et parallelt møte om kontroversen rundt personvern og datasikring.

En rekke medieoppslag og lekkasjer om amerikansk overvåkingspraksis og omfattende tilgang til informasjon fra nettgiganter som Google og Facebook har skapt rabalder i EU og EUs medlemsland.

Amerikanerne har invitert EU til møte, og mandag setter en arbeidsgruppe seg ned for å «konsultere». EU sender representanter fra Kommisjonen, formannskapslandet Litauen og EUs utenrikstjeneste.

– Dette møtet vil søke klargjøring om saker som datasikring og personvern for EUs borgere, sier Kommisjonens president Jose Manuel Barroso til internasjonal presse i Vilnius.

Arbeidsgruppen skal arbeide parallelt med forhandlingene om en frihandelsavtale mellom USA og EU der forhandlere også starter arbeidet i Washington mandag.

– Dette gjør det mulig for oss å komme videre og diskutere saken uten at det forsinker de svært viktige forhandlingene om handels- og investeringspartnerskapet, sier Barroso om arbeidsgruppen.

Spørsmål knyttet til nasjonal sikkerhet er de enkelte medlemslandenes anliggende, sier Barroso. Anklagene om amerikansk spionasje på europeiske lands kontorer er derfor ventet å bli diskutert i en lignende arbeidsgruppe senere der noen medlemsland er representert. (©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.