BEDRIFTSTEKNOLOGI

Skal standardisere Linux for mobilen

En ny organisasjon ble etablert denne uken med det formål å opprette standarder for mobiltelefoner basert på Linux.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
15. nov. 2005 - 11:08

En gruppe mobiltelefon-relaterte selskaper annonserte mandag at de har dannet et konsortium med et strategisk fokus på Linux-telefoni. Dette kommer som et svar på økt bruk av operativsystemet i mobiltelefoner.

Linux Phone Standards Forum (LiPS Forum), som organisasjonen kalles, skal bidra til ytterligere bruk av Linux i både faste, mobile og konvergerte enheter ved å standardisere de Linux-baserte tjenester og utviklingsgrensesnitt (API) som i størst grad vil direkte påvirke utviklingen, utrullingen og samhandlinger til applikasjoner og tjenester på brukernivået.

- Linux blir et stadig mer attraktivt alternativ til proprietære operativsystemer. Ved å standardisere de Linux-baserte systemtjenestene og API-ene, vil vi hjelpe til med å forenkle utviklingen av fullt funksjonelle Linux-telefoner, ved å sikre at de svarer til kravene til operatører og at de blir mer populære hos konsumentene, sier Haila Wang, president i LiPS Forum, i en pressemelding.

Til nå har standardiseringsarbeidet fokusert på optimalisering av Linux-kjernen for å oppnå forbedret oppstartstid og strømstyring, redusert størrelse, samt andre ytelsesrelaterte faktorer.

    Les også:

LiPS Forum mener at en høy grad av samhandling mellom nøkkelapplikasjoner og tjenester for massemarkedet vil være minst like viktig som ytelseskarakteristikker.

Forumet skal støtte utbredelsen av applikasjoner og lønnsomme tjenester for Linux-mobiler ved å tilby standardiserte API-er, SDK-er (Software Development Kits) som forenkler arbeidet med API-ene, samt en testmetodologi som skal benyttes for å sertifisere LiPS-kompatible implementeringer.

For å sikre tilpasning til bransjens behov, skal LiPS støtte kravene definert av OMTP (Open Mobile Terminal Platform), en global gruppering av mobiloperatører som fokuserer på funksjonelle krav til mobiltelefoner. Dermed vil LiPS-sertifiserte mobiler også være kompatible med OMTP.

Bak LiPS Forum står ARM, Cellon, Esmertec, France Telecom/Orange, FSM Labs, Huawei, Jaluna, MIZI Research, MontaVista Software, Open-Plug og PalmSource.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.