Skal strupe bredbåndet

Amerikanske bredbåndskunder risikerer ekstra-avgift og utestengelse. Fildelerne skal tas.

Amerianske bredbåndsleverandører vil begrense nedlastingen, og innfører nå kvoter. (Foto: Jürgen Schiller Garcia, CC 2.0 generic)
Amerianske bredbåndsleverandører vil begrense nedlastingen, og innfører nå kvoter. (Foto: Jürgen Schiller Garcia, CC 2.0 generic) (Bilde: Snail traffic jam)

Amerikanske bredbåndskunder risikerer ekstra-avgift og utestengelse. Fildelerne skal tas.

USAs største bredbåndsleverandør AT&T innfører nå et testprosjekt, der kundenes nedlasting begrenses til en gitt kvote i måneden.

Brukere som laster ned mer enn kvoten, må betale for overforbruket.

Telekomgiganten følger dermed eksempelet fra andre amerikanske bredbåndsleverandører som Comcast og Time Warner, som allerede har innført tiltak for å begrense nettbruken.

Prøveprosjektet til AT&T gjelder i første rekke nye bredbåndskunder i Reno, Nevada, som vil begrenses til nedlasting av mellom 20 og 150 gigabytes i måneden. Tallet avhenger av kundenes abonnement.

Eksisterende kunder med høyhastighets internettlinjer i Renom, som allerede laster ned over 150 gigabytes i måneden, vil automatisk få kapasitetsbegrensninger innen året, opplyser selskapet.

Kunder som overskrider grensene får først en skriftlig advarsel og én måneds prøvetid. Ved andre gangs overskridelse må de betale én dollar for hver gigabyte de laster ned utover grensen.

Selskapet understreker samtidig at dette prosjektet kan bli utvidet til å gjelde andre markeder og flere kunder allerede for inneværende år.

- Prosjektet har til hensikt å evaluere en bruksbasert modell, som potensielt kan løse trenden med eksplosjonsartet bruk av båndbredde, forklarer AT&T i en uttalelse.

Den viktigste utfordringen de ønsker å løse er det at en liten andel av kundene ifølge AT&T legger beslag på en usedvanlig stor del av linjekapasiteten.

Ifølge en talsmann for selskapet står fem prosent av kundene deres for 46 prosent av nettverkstrafikken. Én prosent av selskapets mest aktive kunder legger beslag på 21 prosent av kapasiteten.

AT&T opplyser at prosjektet dermed ikke vil få noen innvirkning for 95 prosent av deres kunder.

Forrige måned innførte konkurrenten Comast en begrensning på generøse 250 gigabyte i måneden. Dette er såpass mye at selv aktive fildelere nok må jobbe hardt for å «bruke opp» kvoten, men de som gjør det risikerer å miste linjen.

Comcast sier nemlig at de vurderer å kutte linjen til kunder som overskrider denne kvoten.

    Les også:

Til toppen