Skal ta phishing-gjenger i Europa

I samarbeid med politiet skal Microsoft sørge for å trekke 100 europeiske phishing-gjenger for retten.

I samarbeid med politiet skal Microsoft sørge for å trekke 100 europeiske phishing-gjenger for retten.

Microsoft er i ferd med å gjennomføre en målrettet kampanje mot phishing-gjenger i Europa, Midtøsten og Afrika. Phishing-gjenger er organiserte kriminelle som lurer nettbrukere til å gi fra seg personlige opplysninger på falske nettsteder.

Ifølge selskapet vil 53 saker være innledet innen utgangen av mars, og 100 innen utgangen av juni. Microsoft samarbeider med nasjonale politistyrker og med Interpol.

Ifølge BBC skal sju av gjengene høre til i Storbritannia.

I desember avdekket Anti-Phishing Work Group 7 197 nettsteder som ble brukt til ID-kapring. Nettstedene holdes gjerne aktive bare noen dager om gangen.

Teknologisjef Jerry Fishenden i Microsoft i Storbritannia sier til BBC at det sirkulerer ferdige pakker som gjør det kjapt og enkelt å sette opp falske nettsteder. Det har ført til at nettstedene ser stadig mer ekte ut.

Aksjonen i Europa, Midtøsten og Afrika er ledd i Microsofts kampanje «Global Phishing Enforcement Initiative». I USA har denne kampanjen ført til 117 saker mot phishing-mistenkte. Til sammen er 4 744 falske nettsteder nedlagt.

I Bulgaria avdekket Microsoft, i samarbeid med lokalt politi, en gjeng som siktet på å finne ofre blant brukere av ulike MSN-tjenester.

De 53 sakene som skal være i gang innen utgangen av mars, er rettet mot mistenkte i Tyrkia, Frankrike, Spania, Marokko, Storbritannia, Tyskland, Østerrike, Egypt and Sverige.

En undersøkelse gjennomført i februar i Storbritannia av IT-sikkerhetsselskapet Sophos blant 600 PC-brukere i privat næringsliv, viste at 58 prosent mottok minst én phishing e-post per dag. 22 prosent mottok minst fem per dag. Ifølge Sophos skyldes økningen i phishing-angrep at folk faktisk lar seg lure.

    Les også:

Til toppen