Skal tilby Flash til de fleste smartmobiler

Adobe tror at ekte Flash på mobilen vil bli svært utbredt.

Skal tilby Flash til de fleste smartmobiler

Adobe tror at ekte Flash på mobilen vil bli svært utbredt.

Det har lenge vært mulig å spille av enkelte typer Flash-basert innhold på mange mobiltelefoner, men er basert på Flash Lite, en versjon av Flash Player med redusert funksjonalitet.

Denne måneden blir Flash Player 10.1 tilgjengelig for smartmobiler med Android 10.1 «Froyo». Dette er den første fullversjonen av Flash Player som er tilpasset bruk på mobiltelefoner, men det blir helt klart ikke den siste.

Til tross for at Apple nekter å godkjenne Flash Player for iPhone, så har Adobe stor tro på at Flash Player for mobiler blir en suksess. Til Reuters sier Anup Murarka, direktør for teknologistrategi ved Adobe, at selskapet spår at det vil være solgt mer enn 250 millioner smartmobiler med Flash Player innen utgangen av 2012.

Adobe regner med at Flash Player vil være installert 53 prosent av de drøyt 300 millioner smartmobilene som ventes solgt i 2012. I år regner selskapet med å levere Flash Player på nærmere 10 prosent av de drøyt 200 millioner smartmobilene som forventes solgt.

Da holder det nok ikke at bare de aller nyeste Android-baserte mobilene støtter teknologien. Derfor skal Adobe snart lansere Flash Player også for andre mobilplattformer. Murarka nevner Symbian, Windows Phone 7 og plattformene til RIM (BlackBerry) og Palm (WebOS).

Hvor stor betydning Apple Flash-nekt har oppi dette, er uklart. Mye tyder på at Apple med iPhone 4 kan øke markedsandelen betydelig i år. Allerede i første kvartal var markedsandelen til iPhone på 15,4 prosent, ifølge Gartner. 20 prosent for året totalt kan være innen rekkevidde.

Dette er en så stor andel at innholdsleverandører vanskelig kan se bort fra disse brukerne, noe som betyr at en Flash-løsning alene ikke vil være tilstrekkelig.

Adobe tjener ikke penger på at Flash Player blir forhåndsinstallert på mobilene. Men bred støtte for teknologien gjør at selskapet enklere kan selge både utviklerverktøy og serverløsninger som støtter Flash.

    Les også:

Til toppen