Skal tilby gratis Photoshop til mobil og brett

Adobe lover kraftig utvidede muligheter for kreative brukere.

Skal tilby gratis Photoshop til mobil og brett
Den nye Photoshop-appen kommer først til iPad og iPhone. Bilde: Adobe via YouTube

Adobe planlegger å komme med en helt nytt retusjeringsprogram for mobile enheter i oktober, i forbindelse med selskapets Max-konferanse. Dette forteller Manu Anand, selskapets produktsjef for digital billedbehandling til CNET.

Det dreier seg om et helt nytt Photoshop-produkt som i første omgang til skal tilbys iOS-enhet, men som senere skal gjøres tilgjengelig også for Android.

Les også: Photoshop kommer til Chromebooks 

Project Rigel

Produktet skal være basert på Project Rigel, som Adobe tilbød en sniktitt på i mai i år.

– Project Rigel er designet og bygge på en måte som dekker behovene til profesjonelle som er vant til retusjeringsverktøy på desktop-en, men i enda større grad for folk som ikke er kjent med Photoshop-verktøy som «content-aware fill» eller «spot healing», sier Anand til CNET.

– Det folkeliggjør dem og gjør dem enklere å bruke, sier han.

Jubileum: 25 år med Photoshop 

Funksjonalitet

Ifølge CNET har den kommende Photoshop-appen gode zoom-muligheter og en fast verktøylinje nederst på skjermen, i tillegg til en justeringsmeny som kan hentes fram på venstre side.

Den skal også ha funksjonalitet som man, i alle fall foreløpig, ikke finner i pc-utgavene.

Dette inkluderer funksjoner som gjenkjenner ansiktstrekk som øyne og munn, slik at disse enklere kan manipuleres.

Videoen over er fra mai i år. Den viser ikke den ferdige versjonen av Project Rigel.

Den nye, mobile Photoshop-appen skal tilbys gratis, men skal fungere som åte for å få brukerne til også benytte Adobes øvrige kreativitetsprodukter og -tjenester, som tilbys som abonnementer. 

Leste du denne? Prisen for å ignorere mobil

Import og eksport

Project Rigel skal lagre endringene som gjøres i et eget redigeringslag i filer med Photoshop-format (PSD), uten at det originale bildet endres. Dermed kan man tilbakestille retusjeringene i for eksempel pc-versjonen av Photoshop.

Den kommende appen skal likevel kunne brukes helt uavhengig av Adobes øvrige portefølje. Man skal kunne hente bilder fra en rekke ulike kilder, redigere dem og deretter laste dem opp til en rekke destinasjoner, inkludert sosiale medier.

Essensielt

Til CNET sier Anand at målet til Adobe er å gjøre Photoshop til et like essensielt verktøy på mobile enheter som det er på pc-er i dag.

Det finner dog en rekke retusjeringsverktøy fra før til de mobile plattformene, hvor Adobe absolutt har vært tilstede i noen år med produkter som Photoshop Touch, Photoshop Mix og Photoshop Express. Men selskapets mobile produkter har ikke i like stor grad greid å framstå som uunnværlige, slik pc-produktene til selskapet er for mange.

Les også: Adobe skal rydde i dokumentbunken