Skal tilby langt mer realistiske 3D-kart

Slik skal Google Maps beholde posisjonen.

Skal tilby langt mer realistiske 3D-kart
Slik blir 3D-visningen av store byer i Google Earth senere i år. Bilde: Google YouTube-video

Under en pressekonferanse i San Francisco i går presenterte Google en rekke nyheter og planer for selskapets karttjeneste, Google Maps, og den virtuelle jordkloden Google Earth.

Langt bedre 3D-gjengivelse av større byer ser ut til å være en hovedretning for utviklingen av Googles karttjenester framover. Som kjent antas det at Apple vil erstatte Google Maps som standard kartleverandør i blant annet kartapplikasjonen i iOS. Erstatningen ventes å bli en tjeneste Apple selv står bak, med innhold hentet fra eksterne kartleverandører og med teknologi som Apple har fått tilgang til via flere oppkjøp, inkludert 3D-modelleringsteknologien til svenske C3 Technologies. Det er ventet at detaljer om dette vil bli presentert under Apples store, årlige utviklerkonferanse som arrangeres i neste uke.

Kart på mobilen blir stadig viktigere. Samtidig er det en kjent sak at mobilutgavene av karttjenestene til Google på en del områder henger etter pc-utgavene. Nå ser det ut til at Google vil redusere denne avstanden, samtidig som at innholdet i alle deler av tjenesten forbedres.

I går kunngjorde Google at mobilutgaven av selskapets Google Earth-applikasjon nå skal gradvis utvides med 3D-modeller av hele storbyområder – inkludert terreng og landskap, ikke bare modeller av enkeltbygninger som Google og mange andre til nå har laget mer eller mindre manuelt. Dette gjøres mulig ved at Google nå setter inn en liten flåte med fly som skal fotografere byer med 45 graders vinkel, for så å sette sammen fotografiene til 3D-modeller. Målet er at man innen utgangen av året har 3D-dekning av områder hvor det til sammen bor 300 millioner mennesker. Videoen nedenfor viser hvordan dette kan bli seende ut.

De første virkelige eksemplene på dette skal bli tilgjengelige innen noen uker.

Brukerskapt innhold

Google har helt siden selskapet kjøpte Keyhole og EarthViewer 3D, som senere ble til Google Earth, utvidet informasjonen i kartene med brukerskapt innhold. I første omgang dreiet det seg om posisjonsbestemte innlegg i Keyhole Community, som i dag er døpt om til Google Earth-fellesskapet. Senere har blant annet innhold fra Wikipedia og fototjenester som Panoramio og Picassa blitt lagt til.

Men brukere kan også bidra til korrigering av selve kartene, på lignende måte som i OpenStreetMap. Dette gjøres via Google Map Maker, som først ble tilbudt for at brukere skulle kunne lage kart over land og områder hvor gode, kommersielle kart ikke er tilgjengelige. Senere har tjenesten blitt utvidet til stadig flere land. Nå dekkes også Sør-Afrika og Egypt, mens Australia, Belgia, Danmark, Finland, Liechtenstein, Luxembourg, New Zealand, Norge, Sveits og Østerrike vil bli lagt til i løpet av noen uker. I tillegg til å foreslå korrigere eksisterende kartinformasjon – kan brukerne legge til flere detaljer, for eksempel om steder, bygninger og landskapsformasjoner.

Google kunngjorde i går også at Android-versjonen av Google Maps-applikasjonen i større grad enn nå har støtte for forhåndsnedlasting av kart, som kan brukes når mobilen ikke har noen form for nettilgang. Egentlig er dette funksjonalitet som har eksistert i applikasjonen i et års tid, men den har blitt ansett som eksperimentell. Brukerne har måttet skru den på via Labs-menyen. Nå er funksjonen tydeligvis klar for mer allmenn bruk.

Street View

Googles gatebilder – er en omstridt, men viktig del av Googles karttjenester. Så langt har Google plassert de kuleformede kameraene på biler i ulike størrelser, store trehjulsykler, snøscootere og traller for å komme rundt på ulike steder. Syklene har dessuten blitt plasser på togvogner og båter.

Det siste nye er Street View Trekker, som minner mest om en ryggsekk hvor kameraene – 15 stykker, hver med 5 megapikslers oppløsning, er plassert på en søyle. Med disse kan det tas bilder omtrent overalt hvor mennesker kan gå oppreist. Ifølge Engadget vurderer Google også å leie ut disse apparatene til for eksempel museum eller universiteter som ønsker at deres utendørsarealer gjøres tilgjengelige gjennom Street View.

Under pressekonferansen i går skal Googles representanter ha fått en rekke spørsmål angående Google Maps og iOS. Ifølge Engadget ville ikke representantene uttale seg noe særlig om dette, men skal ha sagt at selskapet vil tilby all funksjonaliteten i Maps, inkludert 3D, offline, navigasjon også videre, til både iOS og andre plattformer.

De omtalte 3D-kartene skal komme også til iOS, og det skal skje innen noen uker.

Inntil Apple faktisk presenterer selskapets karttjeneste, er uvisst om forbedringene Google nå har presentert – som egentlig ikke er så veldig store, er tilstrekkelige. Trolig vet heller ikke Google hva de får å konkurrere mot.

Når man snakker om karttjenester og framtidige markedsposisjoner, så vil også Nokia være med. Til CNET News sier innovasjonssjefen for lokaliseringsvirksomheten til Nokia, norske Hans Peter Brøndmo, at Nokia i praksis er verdens største kartselskap. Selskapet kjøpte i 2007 den store aktøren Navteq og leverer kart til Yahoo, Microsofts Bing og en stor andel av alle innebygde navigasjonsenheter i biler. I tillegg kommer selvsagt selskapets egne mobiltelefoner.

    Les også: