Skal tilby selvdestruerende harddisker

Et amerikansk selskap planlegger å tilby harddisker som fysisk ødelegger seg selv hvis de blir stjålet.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
23. juni 2005 - 11:44

Det er ikke sjelden av brukere av bærbare PC-er glemmer igjen eller blir frastjålet maskinen. Det økonomiske tapet og et eventuelt tap av data er ille nok, men inneholder maskinen informasjon som på ingen måte er ment for offentligheten, er situasjonen ofte langt verre. Dette kan være alt fra bedriftshemmeligheter til etterretningsinformasjon. Mange husker kanskje denne historien.

Amerikanske Ensconce Data Technologies vil fra begynnelsen av 2006 tilby en løsning som skal gjøre det langt vanskeligere for tyver å få tilgang til dataene lagret på en harddisk. Det hele gjøres mulig ved hjelp å gjøre harddisker selvdestruerende.

Ensconce vil tilby spesielt utstyrte harddisker for både bærbare og stasjonære PC-er, i tillegg til eksterne modeller, hvor kjemikalier rett og slett ødelegger harddiskplatene hvor dataene er lagret. Selskapet utstyrer helt vanlige harddisker med en mekanisme og en liten tank for kjemikaliene, som påføres på platene hvis de blir utsatt for aktivitet eieren ikke godtar.

For standardutgavene av harddiskene kan dette innebære forsøk på å klusse med harddiskkabinettet eller tap av strømforsyning. Det er også mulig å ødelegge harddisken ved å taste inn en spesiell tastekombinasjon eller ved å aktivere løsningen via en RF-basert fjernkontroll som følger med.

Dessuten, som tilleggutstyr, kan diskene utstyres med løsninger basert på for eksempel bevegelsessensorer, GPS, mobiltelefoni, deteksjon av mislykkede innloggingsforsøk, Internett-aktivisering, tale- og biometrisk gjenkjenning, samt endringer i temperaturen i omgivelsene. Alt dette kan konfigureres til å utløse destrueringsmekanismen.

I et intervju med Wall Street Journal, vil ikke Ensconces president, Jack Thorsen, gå i detalj om hva slags kjemikalier som benyttes. Men han sier at de ikke er giftigere enn det man kan finne under kjøkkenvasken i de fleste hjem. Men det skal ikke være mulig for kjemikaliene å trenge ut av harddisken, selv ikke etter destrueringen.

Selskapet hevder at harddisker som utsettes for kjemikaliene umiddelbart blir uleselige og at de etter få minutter ikke vil være mulige å gjenopprette med kjente midler. Dette skal være testet av et ledende, men ikke navngitt laboratorium for datagjenoppretting.

Ifølge Thorsen er målgruppen for harddiskene kunder inne militæret og næringslivet. Harddiskene vil selges for mellom 2500 og 9000 dollar per stykk.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.