Skal tilby smartere oppdatering av mobilen

Trolltech og Opera bidrar til en ny, Linux-basert mobilplattform som kan oppdateres trådløst.

Skal tilby smartere oppdatering av mobilen

Trolltech og Opera bidrar til en ny, Linux-basert mobilplattform som kan oppdateres trådløst.

Linux-baserte mobiler kan se ut til å bli det neste store, i alle fall hvis man ser på antallet slike løsninger som nå er under utvikling.

Denne uken kunngjorde amerikanske Red Bend Software at selskapet i samarbeid med blant annet norske Opera Software og Trolltech har utviklet en prototyp av en Linux-basert mobiltelefon. Det spesielle med mobilen er at den tar i bruk vRapid Mobile-løsningen til Red Bend, som gjør det mulig for mobilleverandører og mobiloperatører å oppdatere, rulle ut, endre eller fjerne programvarekomponenter på mobilen uten at brukeren må gjøre noe. Det hele kan skje via mobilnettet.

Konseptmobilen kalles Mast, som er en slag forkortelse for «Master Key».

- Fram til nå har hele den mobile verdikjeden kjempet for å finne en løsning for å tilpasse mobilprogramvare trådløst etter at mobilen er blitt solgt. Dette gjelder spesielt telefoner hvor sentrale applikasjoner og tjenester er integrert i ROM, sier Yoran Salinger, administrerende direktør i Red Bend Software, i en pressemelding.

- vRapid Mobile løser dette behovet i dag, og vi har fått med oss viktige bransjeaktører for å vise hvordan nye verdistrømmer kan realiseres gjennom mobil programvareadministrasjon.

Mast er basert på Trolltechs Qtopia-rammeverk for Linux og er allerede blitt implementert og testet i Trolltechs egen mobiltelefon, Qtopia Greenphone.

På serversiden, for tjenesten må administreres og programvaren sendes ut fra et sentralt sted, benyttes Device Management Server fra Synchronica. Det hele skjer via Open Mobile Alliance (OMA) Device Management-protokollen.

Med løsningen vil det bli mulig blant annet å oppdatere Opera Mobile-nettleseren uten å måtte hele firmwaren. Blant annet vil en mobiloperatør kunne oppdatere nettleseren med ny funksjonalitet etter hvert som operatørens egne nettjenester krever dette.

Mast benytter et brukergrensesnitt basert på Digital Airways' Kaleido. Dette kan tilpasses både av mobiloperatøren og brukeren. Dersom en bruker flytter SIM-kortet sitt over i en annen, kompatibel mobil, vil det tilpassede brukergrensesnittet automatisk kunne lastes inn også der.

Mobilen skal også kunne oppdateres med nye språk etter behov og åpne for tospråklig meldingsutveksling ved hjekp av eZiText fra Zi.

Både mobiloperatører, mobilleverandører og leverandører av tredjeparts programvare skal kunne dra nytte av at mange mobiler til enhver tid har støtte for det siste nye på programvaresiden. Ikke minst gjelder dette operatører som ofte også tilbyr stadig mer avanserte nettjenester til mobilabonnentene.

Mer informasjon om Mast finnes her.

Til toppen