Skal tilby superharddisk for bærbare

Samsung utvikler nå harddisker som skal gi PC-er både raskere oppstartstid og lavere strømforbruk.

Samsung utvikler nå harddisker som skal gi PC-er både raskere oppstartstid og lavere strømforbruk.

Samsung annonserte i går at selskapets OneNAND flashminne er blitt tatt i bruk i designet av Microsofts Hybrid Hard Drive-prototyp (HHD). Dette skal være den første, fullt fungerende harddisken som kombinerer NAND-basert flashminne med et roterende lagringsmedium. Den hybride enheten er spesielt designet for å fungere sammen med Longhorn, neste utgave av Windows. Enheten blir vist fram denne uken under Windows Hardware Engineering Conference (WinHEC) i Seattle.

Den hybride harddisken tar i bruk en liten OneNAND-enhet fra Samsung, som skal fungere sammen med harddiskens egen arkitektur. På denne måten skal harddisken kunne utnytte fordelene ved både magnetisk og halvlederbasert lagring, uten å gi noen større økning i prisen. Dette lover Samsung i en pressemelding.

Magnetisk lagring er svært lite plasskrevende, samtidig som at flashminne er svært lite strømkrevende, er svært pålitelig og tilbyr rask skrive- og lesetilgang.

Microsoft og Samsung har samarbeidet om å lage harddisker med svært lavt strømforbruk siden slutten av 2003. Et problem med harddisker er at de må rotere kontinuerlig for å gi god aksesstid til dataene. Med et relativt stort flashminne som buffer, vil dette behovet kunne reduseres betydelig. I tillegg lover designet langt bedre oppstartstid av PC-en, i hvert fall hvis Longhorn benyttes som operativsystem. Om teknologien også vil være åpen for andre plattformer, sier Samsung ingenting om.

- Arkitektur for hybridenheter er ekstremt viktig for den framtidige designen av mobile datamaskiner. Dette er en utvikling som vil forbedre ytelsen og påliteligheten til enhver datamaskin som benytter Longhorn-operativsystemet, sier Tom Philips, daglig leder for Microsofts Windows Hardware Experience Group, i en pressemelding.

- Vi er fornøyde med ytelsen som er blitt vist i tidlige tester av Samsungs prototyp, sier Philips.

Prototypen tar i bruk 1 gigabit OneNAND flashminne som både skrivebuffer og oppstartsbuffer. I det hybride skrivemodusen, er den mekaniske delen av harddisken i ro mesteparten av tiden, mens dataene skrives til den flashminnebaserte skrivebufferen. Når bufferen er fylt opp, vil harddisken begynne å rotere og dataene fra skrivebufferen overføres til de magnetiske platene.

Ved å la spindelmotoren være i hviletilstand mesteparten av tiden, vil man kunne spare betydelig med strøm, uten at det går utover ytelsen. Effektforbruket vil kunne reduserer 95 prosent når harddisken ikke roterer. I tillegg vil arbeidstemperaturen til harddisken normalt være lavere, noe som har stor betydning i kompakte systemer med begrensede kjølemuligheter.

Ivan Greenberg, direktør for strategisk markedsføring hos Samsung Semiconductor, sier til News.com at prototypen roterer i mellom 30 og 45 sekunder i løpet av en halvtime. Målet er å forbedre dette ytterligere, 30 til 45 sekunder i timen. Men det er ikke oppgitt ved hva slags bruk disse målene gjelder for.

En annen fordel er at harddisker hvor lese- og skrivehodet er parkert, er mer motstandsdyktige mot støt enn harddisker som er i aktiv bruk.

Samsung antyder at prisen på hybride harddisker vil kunne være noe høyere enn vanlige harddisker, men mener at dette kan forsvares av alle fordelene, inkludert lavere vedlikeholdskostnader og bedre pålitelighet.

Samsung og Microsoft har sammen utviklet et sett med ATA-kommandoer som skal brukes for å optimalisere effektiviteten til støtteprogramvare i Longhorn.

Prototypen skal nå videreutvikles til kommersielle produkter, produsert av Samsung selv i tillegg til av andre harddiskprodusenter. Samsung forventer at harddisken vil komme på markedet i slutten av 2006. Selv om det er bærbare PC-er som kan dra mest nytte av egenskapene en slik hybrid lagringsenhet kan tilby, vil det nok ikke ta langt tid før slike lagringsenheter finner veien også til andre typer datamaskiner.

Til toppen