TELEKOM

Skal tilby virtualisert bredbåndsruter til privatkundene

Vil gi økt stabilitet og mulighet for kontinuerlig oppgradering, mener norske Bayonette.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
24. sep. 2015 - 12:40

Bredbåndsleverandøren Bayonette har siden i fjor tilbudt fiberbasert internett-aksess med gigabit/s-hastighet til blant annet borettslag. Men selskapet har opplevd at utstyret de har brukt ikke har holdt mål.

Leste du denne? Bredbåndsleverandør dropper hjemmeruteren 

For dårlig skalert

– Etter at vi gikk inn i privatmarkedet har vi gjort noen observasjoner vi ikke har satt pris på. Mye utstyret i privatmarkedet er ikke skalert for gigabit-hastigheter. Resultatet av dette har vært at utstyret ikke greie å holde hastighetene over tid og typisk behov for ukentlig omstart av utstyret, forteller Arve Paalsrud, teknologidirektør i Bayonette, til digi.no.

Han påpeker også at den teknologiske utviklingen i tillegg går så raskt at det over tid betyr betydelig utskifting av utstyr.

Innen nyttår skal Bayonette ta i bruk en ny plattform, kalt Bayonette vHome, som skal kunne løse begge disse utfordringene.

Samarbeid

vHome er utviklet av Bayonette i samarbeid med Alten Calsoft Labs og er ifølge Bayonette verdens første virtuelle CPE-løsning (Customer Premise Equipment) for boliger, basert på Linux-konteinere.

Bayonette vHome
Med Bayonette vHome virtualiseres ruterfunksjonen i datasentralen, mens det hos kundene bare er installert en mediekonverter. Bilde: Bayonette

Plattformen tar i bruk vCPE-rammeverket til Alten Calsoft Labs, som er optimalisert for Intels Data Plane Development Kit (DPDK). DPDK er et sett med programvarebiblioteker som åpner for fast path pakkeprosessering med svært høy ytelse.

– Det var først da Intel kom med dette kit-et at vi så mulighetene. Våre innledende tester av Bayonette vHome har vist at det er mulig å ta i bruk mer enn 2000 konteinere per Intel-server med to prosessorer, hvor hver server kan prosessere mer enn 40 gigabit/s med trafikk. Det gir en tetthet på mer enn 160 000 vCPE-er per rack, sier Paalsrud.

Til borettslag: Leverer fiberaksess til minipris 

Erstatter ruteren

Arve Paalsrud
Arve Paalsrud er teknologidirektør i Bayonette. Bilde: Bayonette
På kundesiden betyr utrullingen av den nye plattformen at hjemmeruterne erstattes av en mediekonverter, mellom fiber og Ethernet.

– Dette er en lag 2-enhet som er enkel og lang holdbarhetstid, sier Paalsrud og legger til at den har fire nettverksporter som i utgangspunktet er ferdig satt opp med vanlig nettverksfunksjonalitet som NAT, DHCP og brannmur, kontrollert fra datasenteret.

Framtidige oppgraderinger, for eksempel med støtte for nye protokoller og standarder, vil kunne rulles ut til alle kundene fra datasenteret ved hjelp av få tastetrykk.

Men Paalsrud legger til at kundene også enkelt vil kunne sette mediekonverteren i såkalt bridge-modus, dersom de ønsker å bruke sin egen ruter i stedet.

Teknologiene

En oversikt over hvilke teknologier vHome støtte i dag, finnes på denne siden. Plattformen har også støtte for virtuelle tredjepartstjenester gjennom vHome Service-programmet. Dette inkluderer potensielt også tjenester som tidligere kun har vært mulig å tilby enten direkte i lokalnettet hos kunden eller via VPN (Virtual Private Network).

Utrullingen av vHome-plattformen skal starte hos pilotkunder i desember. Fra da av vil den bli tatt i bruk hos alle nye kunder.

Les også: Lover 50 megabit/s til alle innbyggerne 

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.