Skal tredoble mobilytelsen

ARM klar med 64-bits prosessordesign for mobile enheter.

Skal tredoble mobilytelsen
De første smartmobilene med 64-bits prosessor kommer kanskje på markedet i 2014. Bilde: digi.no

Prosessorene i morgendagens smartmobiler og nettbrett kan bli betydelig kraftigere og mer energieffektive enn dagen. ARM, som designer prosessorteknologien som brukes av nesten alle smartmobiler og nettbrett, introduserte i går en helt ny prosessorserie, Cortex-A50, som er beregnet fra alt fra smartmobiler til kraftige servere. Det dreier seg om 64-bits prosessorer som også støtter 32-bits prosessering, noe som sørger for bakoverkompatibilitet med dagens økosystem. Serien er basert på ARMv8-arkitekturen.

I første omgang består Cortex-A50-serien av to modeller. Cortex-A57 er den mest avanserte applikasjonsprosessoren til ARM. Cortex-A53 er den mest energieffektive applikasjonsprosessoren til ARM. Ifølge selskapet er den også verden minste 64-bits prosessor.

De to prosessorene kan også kombineres i konfigurasjonen ARM kaller for big.LITTLE, hvor den minste prosessoren tar seg av de små oppgavene, mens den store først vekkes opp når det er krevende oppgaver som skal gjøres. Dette skal kunne redusere det gjennomsnittlige effektforbruket til hele prosessorkonfigurasjonen betydelig, samtidig som at maksimal regnekraft er tilgjengelig. Men en slik konfigurasjon vil nødvendigvis øke prisen på systembrikken. Videoen nedenfor demonstrerer hvordan dette fungerer.

De to prosessorene kan også brukes separat. De skal kunne klokkes til minst 2 GHz og kan produseres med avanserte CMOS og FinFET prosessteknologier. Brikkene kan utstyres med støtte for kryptografisk akselerasjon og grafikkprosessorfamilien ARM Mali.

ARM oppgir at Cortex-A57 skal kunne gi smartmobiler tre ganger høyere ytelse enn dagens beste brikker, uten at effektforbruket økes. Ytelsen skal tilsvare den man finner i litt eldre pc-er. ARM mener at smartmobiler i stadig økende grad vil brukes til å skape innhold, i stedet for kun å konsumere innhold, og at dette vil kreve langt mer prosessorkraft.

Blokkdiagram over oppbygningen av Cortex-A57.
Blokkdiagram over oppbygningen av Cortex-A57. Bilde: ARM

ARM produserer ingen prosessorer selv. I stedet lisensieres selskapets teknologier til en rekke andre aktører, som bruker teknologiene i egne prosessorprodukter. Cortex-A50 har allerede blitt lisensiert ut til blant annet AMD, Broadcom, Calxeda, HiSilicon, Samsung og STMicroelectronics.

Det er ikke ventet at leveranser av Cortex-A50-baserte systembrikker vil begynne før i 2014.

    Les også: