JUSS OG SAMFUNN

Skal undersøke Apples Google Voice-nekt

I myndighetenes søkelys etter at selskapet forbød Googles telefoniprogram på iPhone,

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
3. aug. 2009 - 09:59

Federal Communications Commission (FCC), altså de amerikanske telemyndighetene, har sendt et brev til Apple etter at det i slutten av juli ble kjent at Apple ikke vil distribuere Googles telefoniprogram, Google Voice, gjennom selskapets App Store.

Siden den eneste tillate måten å tilby programvare til iPhone på er gjennnom App Store, betyr det at Apple ikke tillater at Google Voice kjøres på iPhone.

FCC skal se om dette strider mot kommisjonens arbeid om å sikre et trådløst markedsplass med konkurranse. Julius Genachowski, formann i FCC, sier til Wall Street Journal at brevet gjenspeiler kommisjonens proaktive tilnærming for å få tilgang til faktaene og dataene som er nødvendige for ta de beste policyavgjørelsene.

I brevet bes Apple svare på seks spørsmål innen den 21. august.

FCC vil vite hvorfor Apple har valg å utelukke Google Voice og ønsker en oversikt over andre, relaterte programmer som har blitt avvist fra App Store, inkludert kontaktinformasjon til hver av utviklerne.

FCC vil vite om dette er Apples avgjørelse alene eller om operatørpartneren AT&T har blitt konsultert. Kommisjonen vil vite om er noe i avtalen mellom selskapene som kan ha påvirket denne avgjørelsen, eller avgjørelser knyttet til App Store generelt.

Apple bes beskrive forskjellen på Google Voice og andre IP-telefoniapplikasjoner som eventuelt er godkjent for iPhone, og om det finnes slike applikasjoner som er godkjent for AT&Ts 3G-nettverk.

FCC vil også vite hvilke andre applikasjoner eller applikasjonstyper for iPhone som har blitt avvist av Apple, og om en slik oversikt er tilgjengelig for forbrukerne.

Sist, men ikke minst, vil FCC ha svar på hvilke retningslinjer Apple bruker for å godkjenne iPhone-applikasjoner, inkludert svartider og begrunnelser for vraking, tall om hvor stor andel av applikasjonene som avvises og en oversikt over hva som er de vanligste årsakene til applikasjoner ikke godkjennes.

Det er ikke gitt at FCC vil forfølge saken videre, dersom Apple kommer med tilfredsstillende svar. Men ifølge Wall Street Journal er dette brevet et tegn på Obama-administrasjonens økte granskning av konkurransevirksomheten i teknologiindustrien, ikke minst når det gjelder eksklusive avtaler mellom mobiloperatører og produsenter av populære mobiltelefoner.

FCC skal ikke ha mottatt noen klage fra Google i forbindelse med denne saken, men har sendt brevet på eget initiativ.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.