BEDRIFTSTEKNOLOGI

Skal utnytte PC-ens skjulte krefter

En ny utviklingsplattform åpner for langt bedre utnyttelse av regnekraften i blant annet grafikkort.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
20. sep. 2006 - 12:55

Dagens PC-er og arbeidsstasjoner har store reserver med regnekraft som sjelden utnyttes fullt ut. Dette inkluderer både flerkjernede CPU og grafikkprosessorer (GPU).

Årsaken til dette er først og fremst at det har vært vanskelig å lage programmer som utnytter denne regnekraften. Blant de programmene som er laget for å utnytte ressursene på denne måten, er ATIs Avivo Video Converter. Denne utnytter regnekraften i enkelte ATI-baserte skjermkort til å konvertere mellom videoformater. Ytelsesforbedringen skal være enorm.

    Les også:

Amerikanske PeakStream, et selskapet som henvender seg til HPC-markedet (High Performance Computing), annonserte denne uken PeakStream Platform, en plattform som skal kunne utnytte regnekraften i de nevnte prosessortypene, i tillegg til i IBMs Cell-prosessorer.

PeakStream Platform benytter en tilnærming som kalles stream-programmering. Dette er en metode fra parallell dataprogrammering som er kompatibel med distribuert, eksplisitt styrt minne. Metoden stammer fra Stanford Universitys Brook-prosjekt og skal gi langt høyere produktivitet, ytelse og effektivitet sammenlignet med tradisjonelle, serielle programmeringstilnærminger. Det sentrale dataobjektet kalles "opaque stream arrays".

En "opaque" datatype er en datatype som er ikke fullt ut spesifisert, skjult eller at hvis deklarasjon er utsatt.

- ATIs GPU vil sammen med PeakStreams programvareplattform gi selskaper muligheten til å prosessere data i hastigheter de bare har drømt om til nå, sier Dave Orton, toppsjef i ATI Technologies, i en pressemelding. Foreløpig støtter plattformen bare GPU-er av typen ATI R580, som benyttes i grafikkort i X1900-familien.

- Dagens grafikkprosessorer er i stand til å prosessere langt mer enn bare grafikk - de er fullt kapable parallellprosessorer velegnet for et bredt område av vitenskaplige, forretningsrelatert og forbrukerorienterte bruksområder. Ved å bruke PeakStream Platform, kan selskaper nå enkelt programmere ATIs grafikkprosessorer til å akselerere prosesseringen av oppgaver som ikke er grafikkrelaterte, sier Orton.

PeakStream oppgir at den nye plattformen kommer som et supplement til verktøyene HPC-utviklerne benytter i dag. Det gjelder blant annet verktøy som gcc, gdb og Intels kompilatorer.

Plattformen vil i tillegg til et API, også tilby utvidete verktøy for debugging og profiling. Disse skal gi brukeren mulighet til å inspisere data som er lagringsfast i GPU-en eller i Cell-prosessoren.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.