ANALYSER

Skal vinne HD-krigen med lavere priser

Prisene på HD DVD-spillere raser i USA, nå som det viktige førjulssalget er i gang.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
30. okt. 2007 - 13:09

Konkurransen mellom HD-formatene HD DVD og Blu-ray Disc pågår stadig, men mye tyder på at prisen på enhetene, og trolig også usikkerheten om hvilket av formatene man bør satse på, gjør at de fleste potensielle kunder er avventende.

Salgstall fra USA viser at plater basert på Blu-ray Disc selger betydelig bedre enn HD DVD-plater, men skal HD DVD-utgaven av filmen Transformers være den mest solgte HD-utgivelsen til nå, uten at det sier så mye. Ifølge Betanews har DVD-utgaven av Transformers solgt 43 ganger så mye. Filmen tilbys ikke på Blu-ray-plater.

Noe av forklaringen på at Blu-ray-plater selger bedre enn HD DVD, skal være at Playstation 3 har en innebygd Blu-ray-spiller. Men samtidig har ikke salget av Playstation 3 vært veldig imponerende til nå.

Nå kan det virke som om HD DVD-siden vil prøve å utkonkurrere Blu-ray-siden på pris. I alle fall i USA. Prisen på Toshiba-spilleren HD-A2 er nå blitt satt ned til 198 dollar hos flere store forhandlere, blant annet Wal-Mart og Amazon. Sistnevnte inkluderer frakten i denne prisen. Spilleren kom på markedet i desember i fjor med en prislapp på 499 dollar.

198 dollar, drøyt tusen kroner + mva, kan være den akkurat det prisnivået som skal til for å gjøre et HD DVD interessant for massemarkedet. Det som kan holde igjen, er nettopp usikkerheten knyttet det at spilleren kan bli en nærmest ubrukelig støvsamler om få år, dersom HD DVD ender opp som Beta-systemet for video.

Likevel, 198 dollar er omtrent halvparten av den investeringen som må gjøres for å få et Blu-ray Disc-system i hus, noe som taler til HD DVDs fordel dersom man ikke er interessert i det øvrige Playstation 3 kan tilby. Tiden fram mot jul i år kan være avgjørende for formatets framtid.

I Norge koster HD DVD-spillere minst to-tre ganger så mye, bortsett fra HD DVD-spilleren til Xbox 360, som er tilgjengelig for omtrent 1400 kroner.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.