Analyseselskapet comScore kom i forrige uke med en rapport om bruken av digitale medier og enheter i Europa, 2013 Europe Digital Future in Focus. Rapporten oppsummerer resultatene fra en rekke forskjellige undersøkelser som comScore har utført. Den tar for seg en mengde ulike temaer, langt flere enn det som blir omtalt i denne artikkelen.
Ett av disse områdene er bruken av søkemotorer. Undersøkelsen viser at blant de 18 europeiske landene som omtales i detalj, så ligger Danmark, Norge og Sverige på bunnen når det gjelder bruk av søketjenester. I Norge utførte hver bruker av søketjenester bare 93,4 søk i desember. Dette er noe høyere enn i Danmark, som ligger helt nederst med 89,6 søk, men betydelig bak gjennomsnittet i Europa, som er på 138,4 søk per person per måned. Tyrkia ligger klart i tet med 242,7 søk per person i desember, fulgt av Polen med 195,4 søk og Storbritannia med 160,8 søk per person.

Blant de tradisjonelle søkemotorene er det ikke overraskende Google som benyttes mest. Ifølge comScore har Google 86 prosent markedsandel i Europa. Mange ville kanskje tro at Microsoft Bing-tjeneste og Yahoo Search kommer på de neste plassene, slik det er i USA. Men det er over hodet ikke tilfellet. Russiske Yandex Web Search er den eneste av utfordrerne til Google som har noen markedsandel av betydning i Europa – 10 prosent. På tredjeplass kommer russiske søketjenesten til Mail.ru. Bing kommer først på en fjerdeplass, med drøyt 1 prosent markedsandel, fulgt av søketjenesten til Ask Network, som også har omtrent 1 prosent markedsandel. Ingen andre tjenester nevnes, noe som nok betyr at de har godt under 1 prosent markedsandel i Europa.

Annet søk
Men det er mange andre tjenester som tilbyr søkefunksjonalitet enn de rene søketjenestene. Også Google og Microsoft tilbyr dette. I diagrammet nedenfor inkluderes også søk i blant annet Facebook, eBay, Amazon og Wikimedias nettsteder. Google leder fortsatt klart, både når det gjelder antallet brukere som bruker søket, og når det gjelder antallet søk hver bruker utfører.
Facebook, som av noen har blitt trukket fram som en trussel mot Googles søketjeneste, ligger på andreplass når det gjelder antallet som bruker søket, men hver av disse brukerne søker bare 4,4 ganger i måneden, sammenlignet med 115,0 søk per bruker av Googles nettsteder.
Brukerne av Wikimedias nettsteder, noe som først og fremst omfatter Wikipedia, søker søker heller ikke særlig ofte, selv om det primært er via søk at man får tilgang til nettleksikonets artikler. Det kan tyde på at svært mange bruker Google eller andre eksterne søketjenester for å finne fram til artiklene i Wikipedia. Wikimedias nettsteder ligger nemlig på en fjerdeplass i Europa når det gjelder antallet unike månedlige brukere, bare slått av Googles samlede nettstedportefølje, Facebook.com og Microsofts ulike nettsteder.

Den eneste europeiske aktøren blant de ti nettstedselskapene som besøkes hyppigst av europeiske bruker, er tyske Axel Springer på en tiendeplass. Ser man bort fra topp tre, endres rekkefølgen noe dersom man ser på antallet unike, daglige brukere.


Ikke bare pc
En trend de fleste nettsteder har observert de siste årene, er at stadig flere av besøkene utføres med nettbrett eller smartmobiler. Enkelte nettsteder opplever nå at så mye som en tredel av besøkene utføres med andre typer enheter enn pc.

Ifølge comScore har denne utviklingen kommet lengt i Storbritannia, hvor bare 68,1 prosent av alle sidevisninger utføres med en pc-basert nettleser. 24,0 prosent føres med et nettbrett, mens 6,8 prosent av sidevisningene gjøres fra smartmobiler. 1,2 prosent av visningene stammer fra andre typer enheter.
Ifølge comScore er Norge her på en fjerdeplass i Europa. 13,6 prosent av sidevisningene gjøres her med andre enheter enn pc-er, omtrent likt fordelt mellom nettbrett og smartmobiler.
Smartmobiler i bruk
I rapporten fortelles det også den faktiske andelen av smartmobilbrukerne som har en enhet fra hver enkelt leverandør, og tilsvarende andelen til hver plattform. Tallene gjelder dog bare for EU5, det vil si Frankrike, Italia, Spania, Storbritannia og Tyskland. Tallene er fra desember i fjor og viser at Samsung og Apple til sammen har levert drøyt halvparten av smartmobilene som er i bruk i disse EU-landene, med henholdsvis 32 og 21 prosent andel. Nokia følger på tredjeplass med 16 prosent, foran HTC og RIM med henholdsvis 9 og 7 prosent. De resterende leverandørene har til sammen levert omtrent 15 prosent av smartmobilene som fortsatt benyttes i EU5.

Temmelig nøyaktig halvparten av alle smartmobilene som brukes i de fem største EU-landene, er basert på Android. Apple har 20 prosent, mens Symbians markedsandel har blitt redusert til 15 prosent. Deretter følger BlackBerry (RIM), foran Microsoft Windows-plattformer. Tre prosent benytter en smartmobil basert på en annen plattform, for eksempel Samsungs Bada.


