JUSS OG SAMFUNN

Skandinaviske pirater inngår samarbeid

Flere skandinaviske piratgrupper har gått sammen om å sjøsette prosjektet The Pro Piracy Lobby.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
13. juli 2006 - 14:13

Fem skandinaviske grupperinger, som alle framstår som opphavsrettskritiske, annonserte nylig samarbeidsprosjektet The Pro Piracy Lobby. Målet er å skape et felles, internasjonalt grunnlag for videre diskusjoner og samarbeid.

- Interessen for fildeling, piratvirksomhet og Internett generelt vokser som et snøskred for hver dag som går. Piratgrupper og -partier vokser opp som sopp fra jorden, sier Tobias Andersson, medlem av svenske Piratbyrån, i en pressemelding. Det vises til at det både i USA og flere europeiske land er blitt etablert politiske partier med den svenske Piratpartiet som forbilde.

Piratbyrån har vært inspirasjonskilde for opprettelsen av både den danske og den norske Piratgruppen. Sammen med fildelingsnettstedet The Pirate Bay, som er internasjonalt kjent, mener man at Skandinavia har etablert seg som en foregangsregion i diskusjonen omkring åndsverk og piratkopiering. I tillegg til de nevnte gruppene, er også svenske Artliberated nå tilsluttet The Pro Piracy Lobby.

    Les også:

- Sammen er vi blitt en ordentlig base når det gjelder å komme med en tydelig kritikk mot de dominerende medieselskapene. Vi har blitt en kraftig aktør i debatten, sier Claus Pedersen fra den danske Piratgruppen.

- Vi håper å kunne presentere et verdensomspennende piratnettverk innen kort tid. Men først og fremst vil vi tilby konsulenttjenester nå det gjelder oppstart av lokale grupper og hjelpe til med deres løpende virksomhet, sier Anderson.

De skandinaviske piratene er blitt svært aktive og synlige i nyhetsbildet etter politirazziaen mot svenske The Pirate Bay. Nettstedet, som var nede i bare to dager etter razziaen, opplevde en kraftig økning i trafikken etter all oppmerksomheten razziaen fikk i pressen. Men samtidig har flere aktører begynt å granske den svenske tjenesten, spesielt fordi den angivelig skal ha store annonseinntekter, noe som også skal ha økt betydelig etter den store økningen i trafikken på nettstedet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.