Skanner internett på 44 minutter

Nytt lynraskt verktøy.

Skanner internett på 44 minutter
Internett kan være et vakkert skue. Her fra en visualisering av mange millioner noder fra 2003. Bilde: Mike Lee Creatiive Commons

Forsøk på å kartlegge internett er et stadig tilbakevennende tema. Med flere milliarder tilknyttede IP-adresser er dette en massiv oppgave, som til nå har vært ganske tidskrevende.

Under en time

Forskere ved University of Michigan lanserte fredag et nytt verktøy i åpen kildekode kalt Zmap, som skanner så å si hele internett på 44 minutter, melder Washington Post.

I sin rapport skriver forskerne at de benytter en 1 gigabit-forbindelse. Programmet kjører på én enkelt server.

1300 ganger raskere

Personvernforkjemperne i Electronic Frontier Foundation (EFF) brukte til sammenligning drøyt to måneder da de gjennomførte en kartlegging i 2010 (pdf). EFF benyttet den gangen portskanneren Nmap fordelt på tre datamaskiner.

Zmap benytter såkalt «stateless» inspeksjon. Det betyr at den ikke bryr seg med å huske hvilke adresser den kontakter. I stedet legges det inn kode i de utgående datapakkene som lar verktøyet identifisere svarene i etterkant.

I sum gjør dette at Zmap er mer enn 1300 ganger raskere enn Nmap, hevder forskerne, som også oppgir at verktøyet deres finner flere resultater.