Skanner internett på 44 minutter

Nytt lynraskt verktøy.

Internett kan være et vakkert skue. Her fra en visualisering av mange millioner noder fra 2003.
Internett kan være et vakkert skue. Her fra en visualisering av mange millioner noder fra 2003. (Bilde: Mike Lee Creatiive Commons)

Nytt lynraskt verktøy.

Forsøk på å kartlegge internett er et stadig tilbakevennende tema. Med flere milliarder tilknyttede IP-adresser er dette en massiv oppgave, som til nå har vært ganske tidskrevende.

Under en time

Forskere ved University of Michigan lanserte fredag et nytt verktøy i åpen kildekode kalt Zmap, som skanner så å si hele internett på 44 minutter, melder Washington Post.

I sin rapport skriver forskerne at de benytter en 1 gigabit-forbindelse. Programmet kjører på én enkelt server.

1300 ganger raskere

Personvernforkjemperne i Electronic Frontier Foundation (EFF) brukte til sammenligning drøyt to måneder da de gjennomførte en kartlegging i 2010 (pdf). EFF benyttet den gangen portskanneren Nmap fordelt på tre datamaskiner.

Zmap benytter såkalt «stateless» inspeksjon. Det betyr at den ikke bryr seg med å huske hvilke adresser den kontakter. I stedet legges det inn kode i de utgående datapakkene som lar verktøyet identifisere svarene i etterkant.

I sum gjør dette at Zmap er mer enn 1300 ganger raskere enn Nmap, hevder forskerne, som også oppgir at verktøyet deres finner flere resultater.

Til toppen