Skatte-endring gjør hjemme-PC billigere

Skatte-endring gjør hjemme-PC billigere

Finansdepartementet har justert skattereglene for hjemme-PC, til glede for den norske PC-bransjen.

Momsen, eller merverdiavgiften som den egentlig heter, er en avgift som legges på toppen av salgsprisen på de fleste varer og tjenester. Som navnet tilsier er det en avgift på merverdien en vare oppnår når den går gjennom et foredlingsledd.

Bedrifter får fradrag for inngående merverdiavgift når de kjøper varer og tjenester som må til for å produsere og levere sin vare eller tjeneste. Dette fradraget trekkes fra på beløpet som bedriften skal betale til staten når de selger en vare. Privatpersonen som er sluttkunden derimot, får ikke dette fradraget.

Hjemme-PC ordningen gjør det mulig for ansatte å få kjøpe PC på avbetaling gjennom arbeidsgiveren sin. Det er en gunstig ordning der man trekkes et beløp hver måned fra lønnen før skatten beregnes. Det gjør PCen billigere enn om man skulle betalt for PCen med pengene etter at skatten ble trukket fra.

Finansdepartementet har tidligere krevd at arbeidsgiveren ikke skal få momsfradrag for inngående merverdiavgift fordi det til syvende og sist er den ansatte som blir sittende igjen som eier av PCen. Nå har de snudd og det vil kunne gi store besparelser for bedriftene som kjører hjemme-PC avtaler for sine ansatte.

- Jeg regner med at etterspørselen etter hjemme-PC nå vil skyte i været, sier Per Magnus Grøsvik, daglig leder i hjemme-PC leverandøren Complit, til Dagens Næringsliv.

Hvor stort momsfradraget er fortsatt uklart.

- Finansdepartementet er ikke villig til å angi hvor stort fradraget skal bli, men jeg regner med at det ihvertfall blir på 50 prosent, sier advokat Eivind Bryne i advokatfirmaet Steenstrup Stordrange til Dagens Næringsliv.

Bryne har bistått Complit i moms-kampen mot Finansdepartementet.

Dersom det blir resultatet, betaler bedriftene i praksis 12 prosent moms på PCene, istedenfor dagens 25 prosent. Dermed blir den lukrative ordningen enda mer lukrativ.

Ordningen vil få tilbakevirkende kraft for et år. For et selskap som meierigiganten Tine vil det gi en momsrefusjon på hele 1,5 millioner kroner og det vil fort bli relativt store summer også for mindre selskaper som har flere ansatte på hjemme-PC avtaler.

Til toppen