JUSS OG SAMFUNN

Skattedirektøren får beholde jobben

Finansministeren har fortsatt tillitt til skatterirektøren etter tabbeutsendelse av fødselsnummer.

17. sep. 2008 - 15:00

Finansminister Kristin Halvorsen (SV) har tillit til at skattedirektør Svein Kristensen tar grep og rydder opp i interne rutiner.

I sommer gjorde Skattedirektoratet den alvorlige tabben å sendte fødselsnumrene til samtlige av Norges skatteytere til en rekke avisredaksjoner.

- Saken er alvorlig, men tillit eller mistillit til skattedirektøren har ikke vært et tema på dette møtet, sier finansminister Halvorsen etter at hun onsdag innkalte skattedirektøren på teppet i departementet.

Skattedirektør Svein Kristensen sier til NTB at han ikke vil kommentere spørsmålet om direktoratets tabbe vil få konsekvenser for enkeltpersoner, men legger til at han ikke på noe tidspunkt har vurdert sin egen stilling etter at han ble klar over tabben.

- Rutinene våre har sviktet. Det er en alvorlig sak, og vi skal torsdag ha et møte med Datatilsynet for å se hvordan rutinene kan forbedres for å hindre gjentakelse, sier Kristensen.

Blunderen skatteetaten har gjort er at den i tillegg til skattelistene har sendt fødselsnumrene til alle skattyterne til åtte norske medier. De åtte er NRK, VG, Aftenposten, Din Side.no, Dagbladet, Dagens Næringsliv. E 24 og ABC Nyheter

Opplysningene er sendt på CD-plate, men ligger ikke åpent tilgjengelig på platene. For å få tilgang til opplysningene må redaksjonene ha en krypteringsnøkkel som er 30 siffer lang. Denne nøkkelen kunne mediene få ved å logge seg inn på etatens nettsted med et passord som etaten hadde oppgitt. Det var en reporter i NRK som avslørte saken tirsdag da han skulle sjekke listene.

- Skattedirektoratet har bedt samtlige åtte redaksjoner levere tilbake CD-ene samt gi skriftlig garanti for at eventuelle kopier er slettet, sier skattedirektør Kristensen.

Datatilsynet ser svært alvorlig på saken, blant annet fordi personnumre kan misbrukes til identitetstyver. Torsdag skal representanter for Skattedirektoratet møte Datatilsynet for å gjennomgå rutinene med sikte på å hindre tilsvarende tabber i framtiden.

I Storbritannia måtte sjefen for toll- og avgiftsdirektoratet gå av som følge av at datalagrede opplysninger om 25 millioner briter kom på avveie, men finansminister Kristin Halvorsen sier det britiske tilfellet ikke kan sammenlignes med Skattedirektoratets blunder. Opplysningene som det britiske direktoratet la ut var ikke krypterte, men åpne for alle og derfor mer sensitive.

- De norske redaksjonene som har fått personnumrene fra Skattedirektoratet er seriøse mediebedrifter. Jeg regner med at de vil gi fra seg opplysningene de har fått og slette eventuelle kopier, sier finansminister Kristin Halvorsen. (©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.