Skatteetaten anmeldes etter CD-rot

Privatperson går til politianmeldelse, og får støtte fra Skattebetaler-foreningen.

Skatteetaten politianmeldes etter å ha sendt ut en CD med 3,95 millioner fødselsnummer.
Skatteetaten politianmeldes etter å ha sendt ut en CD med 3,95 millioner fødselsnummer.

Privatperson går til politianmeldelse, og får støtte fra Skattebetaler-foreningen.

Skatteetaten sendte ut CD-plater med ligningsopplysninger til flere av landets største redaksjoner slik at de kan oppdattere sine skattesøktjenester.

Ved en feiltagelse så la de også ved fødselsnumrene på den siste CD-en med oppdateringer. Dermed fikk redaksjonene tilgang til en 545 megabyte stor tekstfil med 3,95 millioner fødselsnumre.

CD-platene var krypterte og Skatteetaten hadde en god rutine for å gi krypteringsnøkkelen til redaksjonene på en trygg måte, men de har valgt å bruke samme krypteringsnøkkel på alle de tre CD-platene som har blitt sendt ut i forbindelse med 2006-ligningen.

Skatteetaten ba de aktuelle redaksjonene om å levere tilbake CD-platene, samt komme med en skriftlig erklæring om at dataene er slettet.

Dette er ikke godt nok for alle. Nå har Skatteetaten blitt politianmeldt for personvernstabben.

- Jeg synes dette er et så grovt brudd på personopplysningsloven at det må politianmeldes, sier Tommy Tenden, som torsdag leverte en anmeldelse til politiet i Trondheim til Skatt.no, Skattebetalerforeningens hjemmeside.

Tenden er en privatperson med bakrunn som siviløkonom. Han er ikke fornøyd selv om Skatteetaten har lagt seg flat, og varlset intern granskning.

- Jeg opplever det slik at direktoratet forsøker å bagatellisere dette gjennom å skylde på en glipp fra en medarbeider. Men for meg synes dette som et soleklart brudd på personopplysningsloven, sier Tenden til Skatt.no.

Tenden er også en aktiv motstander mot at ligningen blir offentliggjort på nettjenester.

- Vi er enige i Tendenes synspunkter på offentligjøring av skattelistene og at skatteetatens utsendelse av personnummere er en skandale. Vi er imidlertid redd saken vil bli henlagt fra politiets side, sier Jon H. Stordrange, adminstrerende direktør i Skattebetalerforeningen, til Skatt.no.

    Les også:

Til toppen