Skattefrykt senker Apple

Nesten 1 000 milliarder forduftet.

Svært mange investorer har realisert gevinster i Apple de siste ukene av frykt for nye skattesatser neste år. Det har svidd vekk nesten 1 000 milliarder fra selskapets børsverdi.
Svært mange investorer har realisert gevinster i Apple de siste ukene av frykt for nye skattesatser neste år. Det har svidd vekk nesten 1 000 milliarder fra selskapets børsverdi. (Bilde: Noah Berger/Bloomberg via Getty Images/All Over Press)

Nesten 1 000 milliarder forduftet.

Apples utvikling på børsen i New York har vært alt annet enn sterk de siste månedene. Fra rekorden i september, da kursen nådde rekordhøye 705 dollar per aksje, har en fjerdedel av selskapets børsverdi forduftet.

Dette tilsvarer ifølge nyhetsbyrået Reuters svimlende 170 milliarder dollar eller 981 milliarder norske kroner. Det er faktisk mer enn børsverdien til hele Coca-Cola alene.

Men selv etter fallet de siste åtte ukene er Apple det ubestridt mest verdifulle selskapet i verden med en markedsverdi på 493 milliarder dollar, rett under tre tusen milliarder norske kroner.

En av grunnene til at investorer tar gevinst og kvitter seg med Apple aksjer er frykt for økte skatter på kapitalinntekter i USA neste år.

Skattesatsen på kapitalgevinst og utbytte er i dag på 15 prosent i USA, men det foregår mye politisk tautrekking som kan føre skatten betydelig opp. Reuters skriver at neste år kan skattene øke slik at både kapitalbeskatning og skatt på utbytte vil bli lik som normal inntektsskatt. For en del investorer vil det bety en skattesats på 35 prosent.

Siden Apples aksjonærer har hatt en fantastisk utvikling de siste årene, de siste tolv måneder har kursen steget med 42 prosent, har mange bestemt seg for å ta gevinst for å komme unna et skattesjokk neste år.

    Les også:

Til toppen