KOMMENTARER

Skattelistene: Åpenhet bør gå begge veier

Et paradoks: Hva jeg tjener, er offentlig. Hvem som får vite det, er hemmelig.

20. okt. 2010 - 12:55

Skattelistene er lagt ut på nett, og ellers seriøse medier kappes om å få lesere til å klikke på nettopp deres versjon av tjenesten.

Den norske åpenhetsregelen tilsier at dersom noe ikke er hemmelig, skal det behandles stikk motsatt. Det skal automatisk gjøres tilgjengelig for alle.

Den enkeltes skatt- og inntektsforhold er ikke hemmelige. Da er det ingen vei utenom: De må legges ut på nett.

Følgelig kan man benke seg rundt en pc eller en mobiltelefon for å sjekke naboer, kollegaer, slektninger, kjendiser og hatobjekter.

Dataene er lagt ut i en form som lar IT-kyndige bearbeide dem automatisk, og legge ut tilleggstjenester. Hva med et interaktivt kart som viser alle millionærboliger innen en viss omkrets eller innenfor en gitt serie med postnummer?

Haugevis av andre opplysninger er, etter samme «alt eller intet» prinsipp, tilgjengelig på nett: Disse kan kombineres med skattelistene for å lage en rekke godbiter, som å knipse et bilskilt og automatisk få opp eierens privatadresse og skattedata.

Det er selvfølgelig bra med åpenhet rundt skatt- og inntektsforhold.

Det bidrar til å gjøre samfunnet tryggere og likere. Men slik åpenheten faktisk praktiseres i dag, kan det argumenteres med at den får motsatt effekt.

Samfunnet blir mer utrygt fordi for mange gis for enkel tilgang til for mye informasjon.

Hver for seg er opplysningene lite sensitive. Men det er for enkelt, og det går for raskt å samle på mange av dem. Da krysses grensen til det følsomme, og man må begynne å tenke personvern. Hvordan løse dette, uten å krenke åpenheten?

Følgende spørsmål kan stilles: Hvorfor skal informasjon rundt skatt- og inntektsforhold være åpen, mens det er hemmelig hvem som slår opp i skattelistene?

Hvorfor skal ikke åpenheten gå begge veier? Har ikke jeg rett til å vite hvem som er interessert i mine private forhold?

Hvis noen slår opp min kredittverdighet, får jeg et varsel i posten. Jeg får vite hvem som har fått opplysningene, og jeg får også vite nøyaktig hva de har fått innsyn i.

Hva er argumentet mot å kreve tilsvarende toveis åpenhet i forbindelse med skattelistene?

Et forslag: Gjør tilgang til skattelistene avhengig av pålogging gjennom en tjeneste som MinSide eller BankID. Sørg for å logge alle oppslag. Etabler en ordning som automatisk varsler den enkelte om hvem som har merket seg hvor mye man tjener, eier og skatter.

Det skulle heller ikke være vanskelig å etablere en teknisk løsning for å avverge at innhentede data kan brukes av «apps».

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.