Skattelistene er lagt ut på internett

Skattelistene er nå lagt ut til glede for alle nysgjerrige nordmenn som lurer på hvem som tjener hva.

Skattelistene er lagt ut på internett

Skattelistene er nå lagt ut til glede for alle nysgjerrige nordmenn som lurer på hvem som tjener hva.

Klokken 03:00 i natt ble skattelistene lagt ut på Skatteetatens hjemmesider. Der blir de liggende frem til 27. oktober.

Å sjekke hva kollegaer, familie, naboer og venner pirrer de fleste nordmenns nysgjerrighet og trafikken som belaster Skatteetatens hjemmesider er derfor enorme.

Skatteetaten regner med at nesten 100 prosent av alle som er inne på deres nettsted i dag er der for å gjøre sjekke hva noen tjente i fjor og derfor har de forenklet forsiden siden sin.

Når man går inn på skattetaten.no får man derfor bare en enkel forside med to linker: en til skattelisten og en til de vanlige nettsidene.

Hensynet til åpenhet om inntekter og betaling av skatt står på motsatt side av hensynet til personvernet. Skatteetaten legger ut informasjonen så man kan søke på alle nordmenn, men de har lagt inn noen begrensninger.

Man må oppgi en kode som vises i et bilde når man vil gjøre et søk. Som de fleste av digi.nos lesere vet, så er det for å hindre automatiske oppslag for å hente ut komplette lister. Dette er forvørig noe blant annet Nettavisen tidligere har omgått ved å systematisere datainnsamslingen gjennom å benytte lavkostnadsressurser til å taste koder.

Skatteetaten har lagt inn et lite hinder for denne typen aktiviteter. En stor andel av kodene bruker de norske tegnene Æ, Ø og Å. Det er bokstaver som ikke så mange andre språk benytter og selv om det rent teknisk ikke er noe problem å srkive dem inn på et utenlandsk tastatur, så vil det trolig bremse takten noe.

Det er heller ikke mulig å søke på kryss og tvers av alle mulige kombinasjoner slik vi er vant til fra fleksible søkemotorer. For å finne frem til rett person må man oppgi fornavn, etternavn, poststed og vedkommendes alder. Sistnevnte trenger ikke å være mer nøyaktig enn innenfor pluss/minus fem år.

I tilfelle du av en eller annen grunn ikke finner frem på egenhånd, så er linken til skattelistene her.

Til toppen