JUSS OG SAMFUNN

Skatteseier skaper hodebry for regjeringen

Det ble storm om sykelønnen, men nå må finansministeren finne frem øksen for å betale tilbake skatt til Telenor.

18. okt. 2006 - 12:00

Det meste av statbudsjettet er gitt og regjeringen og Stortinget slåss derfor om mindre poster, ofte i milliardklassen, for å få budsjettet til å gå opp.

I år ble det storm om sykelønnsordningen som dreide seg om 2,5 milliarder kroner årlig, for det såkalte handlingsregelen setter absolutte krav til budsjettet.

Men nå dukker det opp en ny og større utfordring - fra det blå. Tirsdag vant Telenor frem med sitt syn i kampen mot skattemyndighetene. Telekonsernet fikk medhold i at de skal få tilbakebetalt 2,4 milliarder i skatt, samt renter, til sammen rundt 2,9 milliarder kroner.

Disse pengene må hentes fra et eller annet sted. For de ble betalt inn av Telenor i 2001 og ble ikke satt til side i påvente av en rettssak - de er brukt opp, for å si det på en folkelig måte.

    Les også:

Det betyr at statsbudsjettet for 2007 får en uventet engangskostnad i en størrelsesorden større enn ett års sykelønnsordning. Denne posten som må tas med på nysalderingen av budsjettet ved nyttår.

I en epost fra Finansdepartementet, bekrefter informasjonsrådgiver Frank Vatne problemstillingen regjeringen nå står overfor med statsbudsjettet:

Tilbakeføringen av skattebetalinger til Telenor vil være en del av informasjonsgrunnlaget for Finansdepartementets utarbeidelse av nye skatteanslag for 2006 som vil bli lagt fram for Stortinget i nysalderingen av 2006-budsjettet.

I den prosessen må regjeringen bestemme seg for om de vil finne inndekning for denne ekstraposten ved å kutte i andre budsjettposter eller om de vil bruke av oljefondet for å dekke det inn.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.