Skattlegger MP3-spillere

MP3-spillere blir ilagt en kopiavgift i Sverige, som gjør store modeller mye dyrere.

MP3-spillere blir ilagt en kopiavgift i Sverige, som gjør store modeller mye dyrere.

Copyswede og Sveriges Radio- och Hemelektronikleverantörer (SRL)

har kommet til en avtale i Sverige om kassettavgift på videoopptagere med harddisk og mp3-spillere, melder idg.se.

Kassettavgift skal kompensere musikere, forfattere, skuespillere og produsenter for lovlig privat kopiering av opphavsbeskyttet materiale. Dette ble aktuelt da kassettspillerne kom, og så med CD og nå også når folk kopierer musikk til MP3-spillere.

Norge har også en slik kompensasjonsordning, men i regjeringens lovforslag om ny åndsverkslov legges det opp til at opprettshaverne skal kompenseres over statsbudsjettet. I Norge er det lov å lage kopier til venner og familie, og det ser nå ut til at det vil bli lov å kopiere musikken til MP3-spillere fra CD, uansett om den måtte være kopibeskyttet.

Den svenske avgiften blir på 0,35 øre per megabyte lagringsplass for videoopptagere, og 0,40 øre for mp3-spillere.

Avgiften avhenger altså av størrelsen på lagringsplassen, så en liten flash-basert mp3-spiller med en gigabyte lagringsplass vil bare koste fire kroner ekstra. Men en MP3-spiller med 60 gigabyte lagringsplass, blir 240 kroner dyrere.

For videospillere er det satt et tak på 320 kroner, mens det for mp3-spillere ennå ikke er satt noe tak. Det finnes allerede mp3-spillere med 100 gigabyte lagringsplass, og disse ville i Sverige bli 400 kroner dyrere.

Til toppen