Skeptisk til Chromebooks i bedrifter

Hvor mye selger de - egentlig?

Skeptisk til Chromebooks i bedrifter
Toshiba er blant selskapene som kommer med nye Chromebooks i år, blant annet denne modellen med 13,3 tommers skjerm. Bilde: Toshiba

Det finnes ingen offisielle salgstall for datamaskiner utstyrt med Googles Chrome OS, men de globale tall analyseselskaper som Gartner og IDC får fra distributører og forhandlere viser at det finnes et klart, men foreløpig ganske lite marked for denne typen enheter. Tallene er dog svært usikre.

Tidligere denne uken ble det klart at Gartner mener at det globalt ble solgt drøyt 1,8 millioner Chrome OS-baserte enheter i 2013. I går ble IDCs tilsvarende tall presentert i en artikkel i Infoworld.

IDC er betydelig mer optimistiske når det gjelder 2013-tallene for Chrome OS enn det som er tilfellet for Gartner. Ifølge IDC ble det solgt 2,5 millioner Chromebooks globalt i fjor. Dette tilsvarer omtrent 0,8 prosent av det totale pc-markedet.

På lenger sikt er IDC derimot mindre optimistiske enn Gartner på vegne av Chrome OS. Mens sistnevnte mener at det vil selges 8 millioner Chromebooks i året allerede i 2015, mener IDC at salgstallet ikke vil være høyere enn 6 millioner – i 2017. Sannsynligvis blir tallet noe helt annet. Verken Gartner eller IDC er særlig treffsikre i sine spådommer for markeder som er preget av store endringer.

Norge

Chromebooks har ennå ikke blitt noe virkelig globalt fenomen, siden det er en rekke land hvor de foreløpig ikke tilbys. Norge er blant disse, selv om de selges i både Danmark og Sverige. Men etter det digi.no erfarer vil kan det bli en snarlig lansering av Chromebooks også i det norske markedet. Men nøyaktig når dette vil skje, vet man antagelig bare ved Googles hovedkontor.

Bedriftsmarkedet

Artikkelen til Infoworld handler forøvrig mye om Chromebook på andre steder enn i hjemmet. IDC-analytiker Loren Loverde sier at Chromebooks sannsynligvis i liten grad har gjort seg gjeldende i andre deler av bedriftsmarkedet enn innen utdanning. I utdanningssektoren er det en rekke skoler, særlig i USA, men også i blant annet Sverige, som har valgt i la elevene bruke Chromebooks i stedet for ordinære pc-er. Lav pris, enkelt administrasjon og ukomplisert bruk er blant argumentene for dette.

Trolig kan enhetene erstatte pc-er til mange ansatte i andre virksomheter også. I alle fall de tilfellene hvor bedriftssystemene som benyttes er webbaserte. Enhetene støtter dessuten Remote Desktop og Citrix, slik at også andre løsninger kan brukes.

– Chromebooks er i bunn og grunn mobile tynnklienter, og mobile tynnklienter har aldri gjort det godt i virksomheter, sier Bob O'Donnell, sjefanalytiker i Technalysis Research, til Infoworld.

Likevel viser andre tall at Chrome OS har tatt betydelige andeler i bedriftsmarkedet for pc-er i USA. Av tallene til NPD Group går det fram at mer enn hver femte bærbare pc (ikke nettbrett) solgt til bedrifter i USA er en Chromebook. Alene skal dette i fjorårets elleve første måneder ha dreid seg om 1,38 millioner enheter, mer enn halvparten av selv de mest optimistiske totaltallene fra Gartner og IDC.

Under denne ukens Consumer Electronics Show ble det fra flere leverandører kunngjort at utvalget av Chromebooks vil øke i månedene som kommer. Blant annet loves det enheter med noe kraftigere maskinvare enn det som til nå har blitt tilbudt.

En faktor som kan bidra til Chromebook-salget, er at mange av brukerne nå – på grunn av erfaringene med nettbrett og smartmobiler – har oppdaget at de ikke er avhengige av Windows for å få gjort noe.

    Les også:

Les mer om: