BEDRIFTSTEKNOLOGI

Skifter ut hele Java-biblioteket i Android

Google skal bruke Oracle-støttet løsning i stedet.

Neste versjon av Android skal baseres på OpenJDK, en Oracle-støttet åpen kildekode-implementering av Java Development Kit.
Neste versjon av Android skal baseres på OpenJDK, en Oracle-støttet åpen kildekode-implementering av Java Development Kit. Bilde: Rob Bulmahn/Flickr (CC BY 2.0)
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
30. des. 2015 - 12:40

Google har bekreftet at neste utgave av Android, foreløpig bare kjent som N-versjonen, ikke lenger skal leveres med Googles egen implementering av Java-programmeringsgrensesnittene (API-ene), som skal være delvis basert på Apache Harmony.

I stedet vil den kommende Android-versjonen leveres med OpenJDK, en åpen kildekode-basert utgave av Oracles Java Development Kit (JDK) som Oracle står bak.

Det er VentureBeat som melder om dette. Det vises til at en melding i Hacker News hvor en bruker påpeker at mange OpenJDK-filer har blitt importert inn i kodetreet til Android.

Bekreftes

– Som en åpen kildekode-plattform, er Android bygget på samarbeidet til åpen kildekode-fellesskapet. I vår kommende utgave av Android, planlegger vi å flytte Androids Java-språkbiblioteker til en OpenJDK-basert tilnærming og skape en felles kodebase for utviklere til å bygge apper og tjenester, sier en talsperson for Google til VentureBeat.

– Google har lenge samarbeidet med og bidratt til OpenJDK-fellesskapet, og vi ser fram til å komme med enda flere bidrag til OpenJDK-prosjektet i framtiden, sier en talsperson for Google til VentureBeat.

Det er nettopp Googles implementering av programmeringsgrensesnittene til Oracles Java som er kjernen i den mye omtalte og ennå ikke avsluttede rettsstriden mellom Google og Oracle.

Hensikten?

Det har naturlig nok kommet spekulasjoner om at Google nå har gått til dette skrittet etter å kommet til en enighet med Oracle på utsiden av rettssalene. Selv om dette ikke har blitt direkte avvist, så er det ikke dette som oppgis som årsak fra Googles side.

Ved å ta i bruk OpenJDK skal Google kunne tilby alle Java-API-ene fra én enkelt kodebase. Dette innebærer en forenkling. Men begrunnelsen for at dette ikke har blitt gjort før nå, er funksjonalitet som først har blitt tilgjengelig med Java 8, slik som lambda-uttrykk.

Det at Google nå tar i bruk en Java-plattform i Android som Oracle selv støtter, har utvilsomt betydning for striden mellom de to selskapene. Men nøyaktig hva det innebærer, er foreløpig ukjent. For det er lite trolig at denne nyheten fjerner Oracles ønske om å få erstatning for copyright-krenkelsene som selskapet mener er gjort i dagens utgaver av Android.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.