BEDRIFTSTEKNOLOGI

Skjebnekvartal for Apple

I siste kvartal lanserte Apple Computer en rekke nye produkter, sparket 4.100 ansatte, tapte 8 millioner, og oppleve en nedgang i salget av Mac på 290.000 enheter. I det kommende kvartal kan selskapet ikke sparke flere, nå må salget opp og underskuddet ned. I kulissene lurer Larry Ellison som skal ha samlet inn I siste kvartal lanserte Apple Computer en rekke nye produkter, sparket 4.100 ansatte, tapte $708 millioner, og oppleve en nedgang i salget av Mac på 290.000 enheter. I det kommende kvartal kan selskapet ikke sparke flere, nå må salget opp og underskuddet ned. I kulissene lurer Larry Ellison som skal ha samlet inn $1.25 milliarder for å ta kontroll over selskapet..25 milliarder for å ta kontroll over selskapet.

Jens Kanden
18. apr. 1997 - 14:30

Apple Computer har lagt bak seg et brutalt kvartal. Selskapet sparket 4.100 av sine ansatte, omrokkerte hele ledelsen og omstrukturerte driften. Onsdag rapporterte selskapet et tap på $708 millioner i 1. kalenderkvartal. Mac-salget gikk ned fra 892.000 enheter i 1. kalenderkvartal 1996 til 602.000 Mac'er i 1997. På den positive siden lanserte selskapet en rekke nye Mac'er som har blitt godt mottatt.

I forbindelse med offentliggjørelsen av resulatatene mente selskapet at "vi håper det verste ligger bak oss." Apple bør ha rett. Selskapet vise en oppgang i salget av Mac'er. Etter nylanseringene kan Apple ikke skylde på produktmixen. Maskinene er konkurransedyktige hva pris, funksjonalitet og, ikke minst, ytelse angår. Tilliten til prospektive kunder må gjenopprettes og det betyr at tapene må reduseres. Når Apple rapporterer tallene etter inneværende kvartal, bør de underbygge toppsjefen Dr. Gil Amelios uttalelser om at selskapet skal gå i pluss i 3. kalenderkvartal (Apples fiskale 4. kvartal).

Amelios behov for arbeidsro blir ikke akkurakt tilfredsstilt av Larry Ellisons offentlige planer om å kjøpe Apple og sparke ledelsen. I rapporter fra Ellison i forbindelse med et besøk i Japan, meldes det at han kunne tenke seg å bli styreformann i Apple og gjøre om selskapet til produsent av nettcomputere.

New York Times melder at Ellison har fått samlet en gruppe investorer som kan forsøke å få kontroll over 60 prosent av selskapet for $1,25 milliarder. Ellison skal være i kontakt med et San Francisco-basert investerings- og rekrutteringsselskap for å finne en ny toppsjef for Apple.

Apple og Amelio benekter hardnakket at Apple skal selges eller bli tatt over.

- Apple er ikke på utkikk etter en kjøper, og vi har ingen kjøpere ventende på sidelinjen. Vi har ingen samtaler med noen om kjøp av Apple, uttalte Amelio til CNBC.

Apple trenger sårt gode resultater!

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.