Abonner
JUSS OG SAMFUNN

Skjebnen til Assange avgjøres onsdag

Da behandler britisk høyesterett hvorvidt Wikileaks-gründeren kan utleveres.

Wikileaks-gründer Julian Assange på vei til høring i britisk høyesterett 2. februar i år. Kjennelsen i utleveringssaken faller onsdag.
Wikileaks-gründer Julian Assange på vei til høring i britisk høyesterett 2. februar i år. Kjennelsen i utleveringssaken faller onsdag. Bilde: Peter Macdiarmid / Getty Images / All Over Press

London (NTB-AFP): WikiLeaks-grunnleggeren Julian Assange får onsdag vite om han blir utlevert til Sverige for å svare på anklager om voldtekt.

Etter en lang dragkamp i rettsvesenet kommer britisk høyesterett med sin kjennelse onsdag formiddag.

For Assange og hans støttespillere er dette en politisk sak, satt i verk for å ødelegge mannen bak nettstedet som har bidratt til brysomme lekkasjer om USAs krigføring og vestlig diplomati.

Hovedpersonen avviser overgrepsanklagene og frykter dessuten at Sverige vil sende ham videre til USA dersom han blir utlevert.

Overgrepsanklager
Men for andre er dette en ren overgrepssak. To kvinner har anklaget ham for henholdsvis voldtekt og seksuelt overgrep, og svenske myndigheter vil ha ham inn til avhør. En internasjonal arrestordre ble sendt ut høsten 2010, og i desember samme år ble australieren pågrepet i London.

Anket
En lavere britisk domstol bestemte i februar 2011 at han kan utleveres til Sverige, men Assange anket. Han mener denne domstolen ikke har myndighet til å ta en slik beslutning.

I det som er ventet å bli et kort rettsmøte onsdag formiddag, får Assange vite om britisk høyesterett stadfester utleveringen.

Støttespillere
Det er ventet at Assanges tilhengere vil møte opp for å vise sin støtte, men de må gjennom strenge sikkerhetskontroller før de får slippe inn. Klær eller andre gjenstander med slagord blir ikke tillatt, fordi det anses å undergrave rettens verdighet.

Høyesterett er Assanges øverste klagemulighet i Storbritannia, men han kan anke saken videre til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. (©NTB)

Les mer om: