Skjebnetime for norske mobil-priser

Flere aktører har meldt seg, og Chess er nå inne i sluttforhandlinger, som vil prege konkurransesituasjonen i år fremover.

Flere aktører har meldt seg, og Chess er nå inne i sluttforhandlinger, som vil prege konkurransesituasjonen i år fremover.

Forrige torsdag ble det klart at en internasjonal aktør hadde kommet med tilbud til Chess som var såpass lukrativt at ledelsen ville gå videre. Fradag anslo styreformann Svein Johnsen i Vollvik-gruppen, som eier Chess, sannsynligheten for salg til 50 prosent.

Nå ser det ut til at det eneste reelle spørsmålet er hvem som får kjøpe selskapet, og til hvilken sum. Et av de mest problematiske temaene i forhandlingene skal også ha vært Idar Vollviks rolle i selskapet fremover, skriver vår søsterpublikasjon iMarkedet. Vollvik er gründeren bak selskapet, og har i stor grad blitt identifisert med Chess, men Vollvik skal være på glid når det gjelder hans rolle.

Det har florert mange spekulasjoner om hvem som har gitt bud. Telia, som eier norske Netcom, skal ha meldt sin interesse, skriver iMarkedet. Men det var ikke Telia som startet budrunden.

Skulle Telia få tilslaget vil det sannsynligvis bety et tilbakeslag for konkurransen i det norske mobilmarkedet. Det vil styrke Netcom i konkurransen med Telenor, men fjerne den eneste reelle konkurrenten til Telenor og Netcom, og etterlate Tele2 som det eneste alternativet med en stor kundebase.

Skulle derimot en aktør som 3g-operatøren 3 få tilslaget, kan dette bli riktig spennende. Selskapet har lisens på å bygge 3G-nett i Norge, men det har ikke blitt meldt om at de har startet utbyggingen. Hvis de får fingrene i Chess sine 400.000 abonnenter, vil de kunne bygge sitt nett og flytte kundene over uten frykt for å kanibalisere egen kundebase på GSM, slik Netcom og Telenor må gjøre med sine 3G-nett.

Dette vil i så fall kunne sette skikkelig fart på 3G-konkurransen i Norge, som så langt har vært preget av at særlig Netcom tar seg god tid. Selskapet var sene med lansering, og lanserte først bare for PC-innstikkskort i mars. Lanseringen av 3G for mobiltelefoner som var varslet forrige uke viste seg også å bare gjelde et lite antall prøveabonnenter.

Styreformann Svein Johnsen i Chess forteller at de nok ikke kommer til å kunne presentere en avtale før neste uke. Årsaken er blant annet at flere selskaper nå har snudd seg rundt og kontaktet selskapet etter at det ble kjent at Norges tredje største mobilaktør er i spill.

- Det har kommet flere til etter at dette startet, sier Johnsen til iMarkedet.no og forteller at dette har komplisert prosessen med å komme frem til en omforent avtale. Innstillingen til Chess-ledelsen er at de nå vil få en avklaring så snart som mulig, forteller Johnsen.

Dn.no har snakket med styreformann i Vollvik-gruppen Svein Johnsen noe senere på dagen enn iMarkedet.

- Sånn som situasjonen er akkurat nå er vi såpass nærme at jeg kan si at det er stor sannsynlighet for at det blir en enighet, sier Johnsen til dn.no.

Endelig avtale forventes ferdig over helgen.

Til toppen