RESULTATERFINANS

Skjelver i frykt for ny finanskrise

Brikkefabrikantene Samsung og Hynix ned på børsen.

17. juni 2011 - 09:29

Samsung og Hynix er henholdsvis verdens nummer 1 og nummer 2 innen minnebrikker. I natt norsk tid falt begge markant på Seoul-børsen Korean Exchange.

Mens Samsung gikk ned med 4,8 prosent falt Hynix med hele 6,45 prosent - til henholdsvis 807 000 og 28 300 koreanske korekanske won (4053 og 142 norske kroner) pr. aksje.

Morgan Stanley var den ivrigste selgeren, men også andre store aktører prøvde i natt å kvitte seg med aksjer i den store koreanske halvleder-industrien.

- Aksjemarkedet er generelt hysterisk akkurat nå, på grunn av de den siste negative utviklingen i den globale økonomien. Og apetitten på mer risikofylte og sykliske investeringer synker raskt, sier chief investment officer Chung Yun-sik i selskapet ING til Reuters.

Også USA-børsene merker skepsisen til elektronikkbransjen. Halvlederbørsen i Philadelphia har for eksempel sunket med hele 16 prosent siden februar. Og analytikerne venter ytterligere fall.

Huyndai Securities har nå justert sitt profittestimat for Samsungs andre kvartal ned fra 4 billioner won til 3,6 billioner won. Samtidig har Hi Investment & Securities justert forventningene til Hynix fra 553,28 milliarder won til 360 milliarder won. Andre aktører er enda mer pessimistiske, og opererer med prognoser helt ned i 420 milliarder won.

Både under krisen i Asia i 1997 og under den globale finanskrisen i 2008/2009 var virksomheter innen elektronikkindustrien blant de som først fikk merke det. Her hjemme opplevde vi tomme Expert-butikker og stoppordre på PC-bestillinger i næringslivet.

Mangefrykter nå at det samme nå kan komme til å skje på ny.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.