JUSS OG SAMFUNN

Skjelvet får lite å si for minnemarkedet

DRAMeXchange tror tilgangen på flashminne vil reduseres med mindre enn 4 prosent.

18. mars 2011 - 14:53

Analytikerne i minnebørsen DRAMeXchange har sett nærmere på hvordan den globale tilgangen på flashminne av typen NAND – brukt i mobiltelefoner, nettbrett og så videre – vil preges av katastrofen i Japan 11. mars, med jordskjelv, tsunami og ødeleggelsen av kjernekraftverket i Fukushima.

    Les også:

I et notat fra DRAMeXchange heter det at den umiddelbare frykten for manko på flashminne førte til «spekulative kjøp» som igjen utløste et kraftig prishopp, ikke bare på spotmarkedet, men også på mellom 5 og 15 prosent for avtalte leveranser over seks måneder.

Det faktiske grunnlaget for bekymringen er tilgangen på råmaterialer til flashminneprodusenter i Japan og andre land, og tilstanden til Toshibas anlegg for flashminneproduksjon i Yokkaichi, et par hundre kilometer vest for Tokyo, som drives i samarbeid med SanDisk.

Flere japanske produsenter av råmateriale til flashminneproduksjon opplever problemer og midlertidig produksjonsstans, ikke fordi anleggene ble skadet i skjelvet, men på grunn av påkrevet sikkerhetsinspeksjon og redusert tilgang på elektrisk strøm. DRAMeXchange-analytikerne mener de hardest rammede anleggene vil være i produksjon igjen innen en månedstid, fordi Japan, med god hjelp fra utlandet, antas å løse problemene rundt elektrisk kraft. Kunder i andre land vil rammes minimalt, gitt at flashminneprodusenter typisk har råvarelagre tilsvarende seks til åtte ukers produksjon.

Rystelsene som rammet Toshibas flashminneanlegg i Yokkaichi antas å tilsvare styrke 2 til 3: Det ligger 800 kilometer fra skjelvets episenter, der styrken var 9 etter Richters skala. Produksjonen der kom i gang fredag, da det ikke ble konstatert andre skader enn på et fåtall silisiumskiver.

Samlet sett innebærer dette, ifølge DRAMeXchange, at den japanske produksjonen av NAND-flashminne maksimalt reduseres med 10 prosent i annet halvår, og at den globale tilgangen på NAND-flashminne, gitt at andre lands anlegg ikke øker sin produksjon, reduseres med maksimalt 4 prosent i andre kvartal.

Prisene kan fortsatt rystes unormalt i nærmeste framtid, men i andre kvartal vil markedet roe seg. Poenget her er at prisen på NAND-flashminne var i ferd med å falle da jordskjelvet inntraff. Den varige virkningen vil være at gjennomsnittsprisen faller litt mindre i løpet av 2011 enn den ville ha gjort uten katastrofen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.