Skjemafolkets skreddersydde PC

Hvis du er uhyre opptatt av å systematisere notater, eller stadig sitter med kunder og fyller ut skjemaer som skal videre i et IT-system, er IBMs nye TransNote PC-en for deg.

TransNote er det nyeste medlemmet i IBMs bærbare familie, og svarer offisielt til navnet ThinkPad TransNote. Det er et tosidig produkt, en bærbar PC integrert med en digital skriveflate.
Les forhåndsomtalen av TransNote: IBM: Digital notatblokk på bærbar PC

Når den integrerte enheten er sammenfoldet, ser TransNote ut som en skinninnbundet dokumentmappe i litt mer enn A4-størrelse. Åpnet, får du PC-en på venstre side, den digitale skriveflaten med papirblokk på den andre - eller omvendt, hvis du har bestilt den venstrehendte modellen.

PC-delen har en liten skjerm som nærmest løftes opp, og kan vippes over slik at kunden foran deg kan følge med på den. Det er gjort å en håndvending å snu skjermbildet opp ned slik at den framstår som rett opp for vedkommende. Praktisk når man er to og skal vise noe til den andre. Skjermen er også trykkfølsom, slik at kunden ikke behøver å strekke seg etter mustastene på den andre siden. Ellers er PC-en som en avansert utgave av IBMs minste bærbare, med Pentium III prosessor i 600 MHz, 10 GB disk, to USB-utganger, spor til PC-kort og Compact Flash, og innebygget nettkort og modem.

Det spesielle med TransNote er integreringen med den digitale skriveflaten, og den digitale pennen som er utviklet i samarbeid med Cross. Bruksmåten er slik: Du legger en vanlig A4-skriveblokk oppå skriveflaten, og skriver, skribler eller tegner med den digital pennen. Når du skriver, gjør trykket på pennen fra papiret at pennens innebygde radiosender aktiveres og sender informasjon om tuppens bevegelser til skriveflaten. Alt du skriver lagres fortløpende i skriveflatens eget minne på to megabytes. Til sammen kan opptil 50 sider lagres. Senderens signaler tåler at blokken er opptil rundt 50 ark tykk. Skriveflaten kan slås på uavhengig av PC-en, og krever minimalt med strøm.

- Har du to til fire prosent igjen av PC-batteriet, er det nok til å drive skriveflaten i åtte timer, sier produktansvarlig Trine Fersnes Riccardi i IBM Norge.


Spesiell programvare kalt Ink Manager Pro leveres med TransNote, og utnytter pauser i skrivingen til å overføre notater fra skriveflatens minne. De lagres som bilder, og kan organiseres som vanlige filer. Hvis du leter etter notater du har skrevet om et bestemt emne, skriver du et stikkord på blokka, og lar Ink Manager Pro lete etter et tilsvarende grafisk mønster blant de lagrede notatene. For videresending i e-post kan notater lagres i kurante grafiske formater.

- Det er til bedriftsapplikasjoner med skjemaer vi tror TransNote vil brukes mest, mener Riccardi. - Vi leverer et utviklingsverktøy som gjør det mulig å lage applikasjoner der man kan fylle ut et skjema på skriveflaten, og bruke bildefilene derfra som utgangspunkt for å overføre informasjon til sentrale databaser. Vi ser for oss at dette kan effektivisere arbeidet til mange grupper som arbeider med å fylle ut skjemaer sammen med eller for kunder. Når skjemaet er ferdig utfylt, kan kunden beholde sitt eksemplar, mens det andre er trygt bevart i PC-en og klar til overføring.

20. februar kommer de første eksemplarene til Norge med norsk tastatur, men med engelskspråklig spesial programvare. Prisen kan forventes å ligge rundt 30.000 kroner, ikke medregnet merverdiavgift.

Til toppen