JUSS OG SAMFUNN

Skjermbruk blant unge fortsetter å øke

Ungdommen bruker mindre tid med hverandre og mer tid foran ulike skjermer. Over halvparten bruker skjerm mer enn tre timer daglig – utenom skoletiden.

Over halvparten av jentene i ungdomsskolen sitter foran en skjerm mer enn tre timer daglig utenom skoletiden.
Over halvparten av jentene i ungdomsskolen sitter foran en skjerm mer enn tre timer daglig utenom skoletiden. Illustrasjonsfoto: Thomas Brun, NTB scanpix
15. aug. 2018 - 09:29

Siden forskerne i 2015 begynte å undersøke hvor mye fritid unge bruker foran skjermen, har de registrert en markant økning, skriver Klassekampen.

På tre år har andelen jenter i ungdomsskolen med «høy skjermbruk» økt med nesten 10 prosentpoeng til 55 prosent. Disse bruker skjerm over tre timer hver dag utenom skoletid. For guttene er veksten på nesten 7 prosentpoeng til 60 prosent, viser årets Ungdataundersøkelse.

For elever i videregående skole har veksten i skjermbruken vært mindre, men andelen som bruker mye tid foran skjermen, er større enn på ungdomsskolen. 64,4 prosent av guttene og 58,8 prosent av jentene bruker mer enn tre timer av daglig fritid på skjermbruk.

Omtrent en tredel på både ungdomsskolen og i videregående skole bruker mer enn fire timer foran en skjerm utenom skoletiden.

– Det er få andre områder i undersøkelsen hvor vi ser så tydelige økninger, sier Anders Bakken, forskningsleder ved Nova og en av forskerne bak undersøkelsen.

Han sier det er sosiale medier som driver veksten, mens dataspillbruken ser ut til å ha stagnert.

Samtidig blir det mindre tid til møter i den virkelige verden. Omtrent 30 prosent av ungdomsskoleelevene har brukt to kvelder den siste uka med venner. Det er en nedgang på 10 prosentpoeng siden 2011.

Årets Ungdataundersøkelse baserer seg på svar fra 249.000 respondenter i ungdomsskolen og videregående skole tatt opp mellom 2016 og 2018.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.