BEDRIFTSTEKNOLOGI

Skjermer til å brette ut

Toshiba fortalte tirsdag om hvordan selskapet ser for seg bruk av kommende teknologi i bærbare datamaskiner. Samtidig viste selskapet fram det som skal bli verdens hittil letteste notebook, Portégé 3010CT.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
29. okt. 1998 - 12:57
Oscar Koenders.
Oscar Koenders.

Oscar Koenders, Toshibas produktsjef i Europa, holdt tirsdag et foredrag om hvordan Toshiba ser for seg fremtidige bærbare PC-er. Ikke minst på skjermsiden kunne Koenders fortelle mye spennende. Selv om enkelte av teknologiene så vidt er kommet på utviklingsstadiet, vil det også nye teknologier i bærbare PC-er som kommer på markedet i løp av kort tid.

Koenders deler bruken av kommende skjermteknologi opp i tre stadier, nær framtid, noe fjernere framtid og fjern framtid.

Med nær framtid mener han ting som er rett rundt hjørnet, som kommer på markedet i år. Koenders snakker da om PC-er med opptil 14 tommer skjerm, lavere pris, vekt, tykkelse og strømforbruk. Det finnes allerede bærbare PC-er med større skjermer enn 14 tommer, men Koenders hevder at disse selges lite på grunn av den store vekten og det store strømforbruket.

Toshiba Portégé 3010CT.
Toshiba Portégé 3010CT.

Toshiba vil i november lansere Portégé 3010CT, en videreføring av teknologien i Portégé 7010CT, Toshibas "ultra-bærbare" PC-modell. Mens 7010CT er 25 mm tykk og veier 1,85 kg, er 3010CT under 20 mm tykk og veier bare 1300 gram. Maskinen har et kabinett laget i magnesium. Andre opplysninger om maskinen ville Koenders ikke ut med.

Heller ikke i det kommende året vil det skje store revolusjoner når det gjelder skjermteknologi. Koenders antar at skjermstørrelsen vil vokse til 15 tommer etterhvert som vekten blir lavere og man greier å få effektforbruket ned. Dette vil kombineres med skjermoppløsninger på opptil 1280 x 1024 punkter.

I løp av de første 5 til 7 årene av neste årtusen vil det trolig skje mye spennende. Et problem med dagens LCD-skjermer er at man stort sett må sitte rett foran dem for å se bildet tydelig. Det skyldes at alle lyspunktene i skjermene er rettet i én retning, nemlig rett fram. Ny teknologi kan gjøre noe med dette. Etter hvert som antall punkter på skjermen økes, kan man vinkle dem i flere forskjellige retninger, slik at bildet kan gjengis også i skrå vinkler i forhold til skjermen.

Denne teknologien kan også brukes til å vise 3D-bilder på skjermen. Gjennom å vise forskjellige bilder i forskjellige vinkler, vil brukeren oppleve en dybdefølelse i skjermbildet.

Et annet problem med skjermer generelt, er at de blir vanskelige å se på vis de brukes i for eksempel direkte sollys. Lyset som reflekteres er sterkere enn det skjermen selv sender ut. En såkalt Reflective Color LCD-skjerm kan ikke bare fjerne denne effekten, men også tjene inn igjen på en flere andre viktige områder. Teknologien, som nå er under utvikling hos Toshiba, utnytter lyset i omgivelsene til å produsere bildet. Jo sterkere omgivelsene lyser, desto sterke lyser skjermen. På denne måten slipper man også å ha bakgrunnsbelysning i skjermen, noe som vil redusere effektforbruket til en tidel og halvere vekten. Også det norske selskapet Polydisplay har utviklet en lignende teknologi.

Mange synes kanskje at skjermene på bærbare datamaskiner er i det minste laget i forhold til de man får til stasjonære maskiner. Men det er jo grenser for hvor stor en bærbar maskin kan være før den blir upraktisk å ha med seg. Det engelske selskapet Cambridge Display Technology har utviklet en skjermteknologi som gjør at man kan lage svært tynne plastskjermer som kan brettes sammen. Dette betyr at det etter hvert ikke vil være umulig å utstyre en bærbar PC med en skjerm på 21 tommer eller større. Men ifølge Koenders må teknologien fortsatt utvikles, da den foreløpig ikke er god nok.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.