Skjermkort er blitt den nye moten

Prosessoren er ikke det viktigste. PC-byggere bruker langt mer på grafikkort. Det gjeveste er et dobbelkort med vannavkjøling - til fem-siffrede summer:

Prosessoren er ikke det viktigste. PC-byggere bruker langt mer på grafikkort. Det gjeveste er et dobbelkort med vannavkjøling - til fem-siffrede summer:

Siden oppstarten for PC-bransjen har kampen stått om raskest mulig prosessor - behovene var større enn hva de fleste hadde råd til. Men for noen år siden var behovene møtt for de aller fleste, noe som understrekes av prisfallet vi har sett - de fleste prioriterer ikke lengre å kjøpe så dyre maskiner som mulig.

Den mest avanserte og dyreste komponenten i PCen er nå grafikkprosessoren. For her er det ingen grenser for behovet. Dataspillere vil alltid kunne ønske seg mer naturtro bilder der stadig mer blir modellert i sanntid. Trær og hår som beveger seg naturlig er nyheten de siste årene og utviklingen fortsetter i full fart.

Hva som er hva er ikke raskt forklart og det hagler med utrykk som vertexshader, men resultatet av teknikkene er blant annet mer realistisk lyssettning i form av skygger og reflekterende overflater. (Dette bildet fra en Nvidia-demonstrasjon viser hva som nå er mulig.)

Utviklingen dras av at de nyeste spillene presser maskinvaren brukerne har og oppfordrer til oppgraderinger.

Dette har skapt et svært hyggelig marked for både de to leverandørene av grafikkprosessorer, Nvidia og ATI samtidig som forhandlere og nettbutikker som Komplett har fått et nytt ben å stå på.

Kort til 3-4000 kroner er nå vanlig. Øverst på prislisten står et kort med en Nvidia 6800 Ultra-brikke. I stedet for en vanlig vifte har kortet vannavkjøling og koster 8000 kroner. (Bildet viser korte fra siden med røren for vanntilkobling på nedsiden)

Og det stopper ikke her. For Nvidias SLI-teknikk lar deg koble sammen to kort som deler på å lage skjermbilde - annenhver linje av gangen. Du kan altså kjøpe en grafikkløsning beregnet for dataspill til hele 16.000 kroner.

Kompletts innkjøpssjef Dag Pettersen forteller at salget går unna. Markedet er preget at lynraske teknologiskifter og et underskudd på produkter. Teknologibyttene, for eksempel byttet fra AGP-kortstandarden til PC Express gjorde at ATI bommet og det oppstod leveringsproblemer og forsinkelser.

Dette skaper store muligheter for butikker som klarer å planlegge - og kanskje ta en gamble. Det gjorde Komplett før jul.

- Markedet hadde ventet på hovedkort som kunne bruke AMDs 64-bits prosessor og støttet SLI-grafikkort. Vi fikk som de første i Skandinavia levert 900 stykker på en tirsdag. 300 var forhåndsbestilt og jeg følte jeg hadde tatt i skikkelig for å ha gjennom julesalget. Men til allerede til lunsj neste dag var vi utsolgt, forteller Pettersen.

Bildet viser hvordan det ser ut inne i en PC med 16.000-kroners løsningen - røde vannslanger, pumpe nede til venstre og en stor kjøleenhet med to vifter på bunnen av kassen.

Snittkjøpet ligger på "bare" 2000 kroner, forteller Pettersen, men dette er altså mer enn hva snittprisen på en prosessor er. At det er driv i grafikkmarkedet understrekes av at Komplett bare i januar solgte over 13.000 skjermkort.

- Vi hører fra de mest ivrige kundene at de kjøper bare seks og syv kort i året, forteller Pettersen.

Til toppen