Skjermkort mangler full støtte for HD-film

Film distribuert på HD DVD- og Blu-ray Disc-plater vil ikke kunne spilles av i HD-oppløsning med dagens skjermkort.

Skjermkort mangler full støtte for HD-film

Film distribuert på HD DVD- og Blu-ray Disc-plater vil ikke kunne spilles av i HD-oppløsning med dagens skjermkort.

En undersøkelse gjort av nettstedet FiringSquad.com, tyder på at de fleste som ønsker av spille av høyoppløst film distribuert på plater i HD DVD- eller Blu-ray Disc-formatene på en PC, må nøye seg med å se filmen i vanlig DVD-oppløsning. Dette skyldes manglende støtte for en teknologi som skal hindre kopiering - HDCP (High-bandwidth Digital Content Protection).

Saken er den, ifølge FiringSquad.com, at selv om de fleste moderne grafikkprosessorer har støtte for HDCP, så har ikke skjermkortene dette. I tillegg til støtten i grafikkprosessoren kreves det at kortene er utstyrt med nøkler for HDCP-dekoding. Dette kan lisensieres fra selskapet Digital Content Protection. Slike nøkler kan ikke ettermonteres.

Hvorfor disse nøklene ikke er inkludert, er uklart. Lisensprisen per kort skal ligge på noen få øre. Trolig skyldes dette at ATI og Nvidia ikke har lagt vekt på dette når de har gitt spesifikasjoner og referansekort til selskapets skjermkortproduserende partnere.

FiringSquad.com har ikke funnet noen skjermkortprodusent som har inkludert disse nøklene. Det finnes likevel unntak. Enkelte OEM-løsninger, blant annet i komplette Medie Center-maskiner, har full støtte for HDCP.

    Les også:

Selskapene vil heller ikke si noe om når full støtte for HDCP blir tilgjengelig. Dette betyr at det store flertallet av dagens skjermkort, også de aller dyreste, ikke er fullt kompatible med HD DVD, Blu-ray Disc eller Windows Vista, som også delvis baserer rettighetskontroll av høyoppløst video på HDCP.

Et annet problem er det at det finnes svært få skjermer på markedet som støtter HDCP. Ifølge FiringSquad.com er det snakk om omtrent ti modeller. HDCP er derimot langt mer utbredt i flate TV-er.

Dette betyr at høyoppløst, rettighetsbeskyttet innhold vanskelig vil kunne spilles av på vanlige PC-er med vanlige skjermer.

Les hele saken, "The Great HDCP Fiasco", her.

Til toppen