BEDRIFTSTEKNOLOGI

Skjermsparer kan løse kreftgåten

Ved å laste ned en skjermsparer, kan du bidra til å fremskynde kreftforskningen med flere år. digitoday forteller deg hvordan.

Therese Werenskiold
3. apr. 2001 - 20:47

En skjermsparer for datamaskiner skal nå hjelpe forskere med å løse kreftgåten. Prosjektet er et samarbeid mellom University of Oxford og det amerikanske teknologiselskapet
United Devices, og håpet er at skjermspareren skal benyttes
på millioner av PC-er rundt om i verden, skriver BBC Online.

Hvis prosjektet lykkes, vil programvaren kunne fremskynde forskningen på nye kreftmedisiner med mange år. Skjermspareren kan lastes ned gratis fra United Devices (det samme selskapet som står bak SETI@Home-prosjektet, der ubrukt datakraft benyttes til å lete etter liv på andre planeter...).

Klikk her for å få vite mer om hvordan man laster ned programvaren.

Forskere har utviklet en programvare som gjør at ledig kapasitet på PC-er kan brukes til å undersøke molekyler for potensiell motstandsdyktighet mot kreft. I praksis vil dette kunne resultere i en virtuell superdatamaskin som har kapasitet til å undersøke bestanddelene i 250 millioner kjemiske forbindelser. Ved å bruke kun én maskin - selv om denne maskinen er svært kraftig - vil man ikke ha mulighet til å fremskaffe den samme mengden informasjon. Men dersom mange mennesker laster ned programvaren og installerer skjermspareren, kan den samlede kapasiteten resultere i enorme mengder nyttig informasjon.

En amerikansk organisasjon, the National Foundation for Cancer Research, har sammen med United Devices og Intel, også vært involvert i utviklingen av det distribuerte fildelingssystemet.

Undersøkelser viser, ifølge BBC, at en gjenomsnittlig kontorarbeider kun benytter 20 prosent av den tilgjengelige kapasiteten på sin PC. Poenget med prosjektet er altså å utnytte den ubrukte kapasiteten på enkeltstående PC-er til å fremskaffe informasjon om de ulike molekylene og sende denne informasjonen tilbake til en sentral server.

Hver datamaskin som laster ned programvaren vil via Internett motta en 'startpakke' med 100 molekyler, sammen med en applikasjon som heter Think og en modell av et protein som ofte blir angrepet ved påvirkning av kreftfremkallende stoffer.

Think evaluerer molekylenes motstandsdyktighet mot kreft ved å lage tredimensjonale modeller av dem og deretter teste molekylenes interaksjoner med proteinet som blir angrepet.

Når et molekyl har en vellykket interaksjon med proteinet, vil dette registreres som et 'treff' og opplysningene vil bli sendt tilbake til den sentrale serveren for videre forskning.

Professor Graham Richards ved universitetet i Oxford sier til BBC at hver fjerde person blir rammet av en eller annen form for kreft i løpet av livet. Derfor vil nesten alle ha en slektning, venn eller kollega som har fått denne sykdommen.

Nå kan folk hjelpe til å bekjempe denne sykdommen ved å donere ubrukt data-kapasitet. Jo flere som laster ned skjermspareren, jo større er sjansen for at nye kreftmedisiner utvikles.

Det er forventet at opptil 100.000 molekyler i en eller annen form kan benyttes til å bekjempe sykdommen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.