BEDRIFTSTEKNOLOGI

Skjorta varsler legen om unormal puls

Vevet inn i denne skjorta er elektronikk som følger med hvor du er og som varsler legen om pulsen blir unormal. Den er en del av beredskapen i HPs "CoolTown".

28. aug. 2001 - 11:56

I HPs CoolTown, der framtida realiseres i dag, er kriseberedskapen drastisk forbedret ved at alle objekter er tilkoblet Internett og har sine egne hjemmesider.

Trygghetsalarmer får for eksempel en ny dimensjon. Spesialuret som den gebrekkelige pensjonisten har rundt håndleddet overvåker kroppsfunksjonene og er i stand til å varsle når noe skjer, for eksempel når han plutselig rammes av slag. En annen variant av armbåndsuret kan kringkaste hvor ungen er til enhver tid, og motta beskjeder, for eksempel "nå er det middag", eller - under et besøk i en fornøyelsespark der ungen gjerne vil løpe aleine - "bli der du er, vi kommer og henter deg". De foresatte har sin hånd-PC der posisjonen kan avmerkes på et kart på skjermen.

Skjorta på bildet er en videreføring av denne ideen. Elektronikken kan monteres usynlig bak brystlomma, og du kan beholde ditt vanlige armbåndsur. Skulle sensorene avdekke unormal puls eller blodtrykk, kan en alarm utløses og det kan sendes en melding til lege, med opplysninger om hvor du er.

Krisetjenester for bilister er viktig i et land der dette framkomstmiddelet har fetisjstatus. Bilen varsler underveis til flyplassen at en akutt situasjon er i ferd med å oppstå, og at du må oppsøke verksted snarest. En redningstjeneste mottar også varslet fra bilen, og setter i gang egnede tiltak. Den lokaliserer det nærmeste verkstedet, og gir deg fortløpende veiledning om hvordan du skal kjøre for å komme dit. Den varsler verkstedet og forklarer problemet, slik at alt er klart når du dukker opp. Den bestiller også drosje til verkstedet, slik at du når flyet.

En annen ide gjelder brannhjelm der visiret også fungerer som skjerm for å motta informasjon under en brann. Blant den informasjonen som mottas, er den som kommer fra kjæledyret som familien ikke fikk med seg da huset måtte evakueres i all hast.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.