TELEKOM

Skjøt i stykker fiberkabel med hagle

Vådeskuddet førte til skader for 100.000 kroner.

3. sep. 2015 - 10:38

En fiberkabel i bygda Mjelde, som ligger sør på Kvaløya, ble skutt i stykker i forrige uke. Uhellet skjedde da en mann forsøkte å skyte en kråke, melder iTromsø.

Det er IT-bedriften Nordix Data AS som eier kabelen. De bekrefter at kabelen ble skutt med hagle. Leiv-Bjørn Walle, som er bedriftens prosjektleder for fibernett, opplyser at kabelen ble skjøtet og reparert forrige torsdag.

- Ja, det stemmer at kabelen ble skadet på grunn av haglskudd og to husstander har vært uten linje. Av og til blir jo folk uten nett, og det kan være forskjellige årsaker til at en kabel må skjøtes, sier Walle.

IT-bedriften har anmeldt skadeverket. Saken er nå under etterforskning i Troms politidistrikt.

Leste du denne? Reketråler sagde over fiber. Ruinert av erstatningskrav

Skader for 100.000 kr

Det er ikke riktig at hele bygda har vært uten internett i nærmere én uke, slik iTromsø skriver.

- Noen få kunder ble berørt. Vi har flere linjer inn, og hovedsambandet vårt ble ikke rammet, forteller daglig leder i Nordix Data, Stein Tore Gustavsen, til digi.no.

Han vedgår at det kanskje var flere enn to husstander uten forbindelse, men sier at feilen ble rettet raskt. Det krevde utskiftning av et kabelstrekk på rundt en halv kilometer.

- Vi måtte bytte ut 4-500 meter. Det er ganske mange involvert i en sånn operasjon, forteller Gustavsen som overfor digi.no anslår kostnaden til cirka 100.000 kroner.

Les også: Knuste effektgrensen for optisk fiber

IT-bedriften har ni årsverk. Infrastrukturen består av 500 radiosendere i Troms. Fibernettet i Tromsø kommune har et strekk på 50 mil, opplyser daglig leder.

- Vi er midt i en stor utbygging, så dette var uheldig. Jeg har opplevd av folk klipper av barduner på mastene våre, men heldigvis er det sjelden vi opplever sånne ting, sier Gustavsen.

Selv om saken er politianmeldt har selskapet også vært i kontakt med mannen som skjøt fiberen. Nordix Data avviser ikke at saken kan bli løst med en minnelig ordning.

Hvorvidt kråka slapp unna med livet i behold vites ikke.

Les også: Bredbåndsplikt kan koste 5 milliarder

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.