DEBATT

Skjul godene?

Hvorfor forteller ikke offentlig sektor om sine IT-investeringer, spør Roland Berg Lie.

Hvorfor skryter ikke offentlig sektor, her representert med fornyingsminister Rigmor Aasrud, mer av sine IT-investeriger? Det spør tidligere redaktør og nå informasjonsrådgiver Roland Berg Lie.
Hvorfor skryter ikke offentlig sektor, her representert med fornyingsminister Rigmor Aasrud, mer av sine IT-investeriger? Det spør tidligere redaktør og nå informasjonsrådgiver Roland Berg Lie. Bilde: Marius Jørgenrud
19. aug. 2013 - 07:52

DEBATT: Det investeres årlig for milliarder av kroner i offentlige IT-løsninger som gjør arbeidstakere mer effektive og innbyggere mer handlekraftige. Hvorfor ikke fortelle om det?

Daglig signeres avtaler for hundretusenvis av kroner i IT-bransjen. Maskinvare, programvare og tjenester skal leveres til privat og offentlig sektor – målet er stort sett effektivisering av prosesser og mer fornuftig ressursbruk.

Leverandørene er i stor grad ivrige på å fortelle allmenheten om disse avtalene, gjerne både ved kontraktsinngåelse og etter at leveransen har funnet sted. Private bedrifter har gjerne en lik agenda, siden de fremstår som fremoverlente og investeringsvillige. I offentlig sektor er det derimot lengre mellom budskapene, selv om investeringsnivået ikke står tilbake for privat sektor.

Roland Berg Lie er spesialrådgiver i Gambit H+K. Han var tidligere redaktør i Finansavisen IT.
Roland Berg Lie er spesialrådgiver i Gambit H+K. Han var tidligere redaktør i Finansavisen IT.

Fallhøyden er kanskje større for offentlige virksomheter. I stedet for å rettferdiggjøre sine investeringer for aksjonærene, må offentlige virksomheter svare for allmenheten. Dersom det rettes kritikk, vil denne kanskje ramme politisk, spesielt i valgår.

Fornuft, følelser og plikt
Faktum er at offentlig sektor har en opplysningsplikt noe privat sektor ikke har. Offentlig sektor skal være åpen, gjennomsiktig og ikke minst legge til rette for gjenbruk av informasjon.

Om noen skulle fortelle om sine investeringer og om effektene av disse, er det nettopp offentlig sektor.

Likevel er det stor skepsis til å la media slippe til. Anskaffelser av en viss størrelse er riktig nok offentlige siden de er underlagt et strengt anskaffelsesregelverk. Men i mange tilfeller holder offentlige virksomheter seg til et minimum av offentlighet.

Skrekkscenariet
Hva er det verste som kan skje? Jo, pressen kan filleriste en stakkars byråkrat og en og annen politiker for at et IT-prosjekt sprenger budsjettet, går over tiden eller at kostnadsbesparelser og effektivitetsgevinster ikke er som lovet. Men, dersom disse historiene ikke kommer ut, fritas leverandørene deler av sin ansvarlighet. Kanskje er det ikke leverandørens feil, men et organisatorisk problem? Kanskje forutsetningene for prosjektet har endret seg? Lærdom kan gå i graven sammen med entreprenørglede og skapervilje.

Til skeptikerne i offentlig sektor: Det finnes nærmest ingen IT-prosjekter hvor leveransen går helt som planlagt eller hvor gevinstene treffer midt i målbildet fra dag én.

IT-prosjekter er komplekse, og de kommer til å bli enda mer komplekse etter som bruker-, samhandlings- og integrasjonskrav øker. Selv i suksessprosjekter er det lærdom å hente fra å synliggjøre både problemer og løsninger. Her er det viktig å kommunisere hensiktsmessig.

Informasjonsdeling har en direkte verdi for andre offentlige virksomheter. Løsninger, tanker og erfaringer kan gjenbrukes. Men å fortelle om prosjekterfaringer i pressen, på egne nettsider, i sosiale media eller i relevante fora, har verdi langt ut over gjenbruk. Synliggjøring av prosjekter er en gylden mulighet til å skape engasjement og stolthet internt samtidig som det kan danne et positivt bilde av offentlig sektor eksternt. Kanskje dette også vil bidra til å styrke bildet av offentlig sektor som et dynamisk og spennende sted å jobbe.

Kanskje er prosjekter mer enn rene IT-investeringer. Eksempelvis er Forsvarets storstilte SAP-implementering vel så mye en organisasjonsendring som et IT-prosjekt. I mange tilfeller må organisasjoner modnes for å få full effekt av investeringene. Her er det viktig at de ansatte føler eierskap og stolthet over de prosessene som gjennomføres.

Et viktig kontrollspørsmål som alltid bør besvares, selv om pressen kanskje ikke stiller det, er hva som ville vært alternativet til å investere. Kunne nye tjenester, moderne arbeidsprosesser og integrasjon i øvrige systemer vært mulig uten investeringen? Stillstand innen teknologiinvesteringer er det samme som stagnasjon.

Mer offentlighet

Offentlig sektor må bli mer… offentlig. Vis frem de gode løsningene, del kunnskaper og erfaringer, synliggjør overfor borgerne hva pengene brukes på og hvorfor. Vær vågale, proaktive og stolte! Ja, av og til svir det kanskje litt – men i det store bildet skapes et mer positivt bilde av offentlig sektor samtidig som leverandørene skjerpes.

Roland Berg Lie er spesialrådgiver i Gambit H+K. Han var tidligere redaktør i Finansavisen IT.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.